«Ασήμαντοι» οι απεσταλμένοι ΕΕ, ΟΗΕ και Ρωσίας σύμφωνα με τον Αριέλ Σαρόν
«Το κουαρτέτο (πλην των ΗΠΑ) δεν είναι τίποτα· μην το λαμβάνετε υπόψη» δηλώνει την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, χαρακηρίζοντας «ασήμαντους» τους απεσταλμένους ΕΕ, ΟΗΕ, και Ρωσίας, καθώς «μόνο το όραμα ΗΠΑ-Ισραήλ μπορεί να οδηγήσει στην ειρήνη».
«Το κουαρτέτο (πλην των ΗΠΑ) δεν είναι τίποτα· μην το λαμβάνετε σοβαρά υπόψη» δηλώνει την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, χαρακηρίζοντας «ασήμαντους» τους απεσταλμένους ΕΕ, ΟΗΕ, και Ρωσίας. Κατά τον Αριέλ Σαρόν, «το όραμα της Ουάσινγκτον και του Τελ Αβίβ είναι το μόνο που μπορεί να οδηγήσει στην ειρήνη».
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, επισημαίνεται ότι το μοναδικό μέλος του «κουαρτέτου», οι απόψεις του οποίου μπορούν τελικά να οδηγήσουν στον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή, είναι το τέταρτο· οι Ηνωμένες Πολιτείες και στενός σύμμαχος του Ισραήλ.
«Η θέση μας είναι πως το όραμα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ είναι οι μοναδικές πρακτικές εκδοχές (ενός σχεδίου) που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αριέλ Σαρόν, την οποία επικαλείται σε τηλεγράφημά του το Reuters.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εκτιμά πως η κυβέρνηση του ιδίου και του Τζορτζ Ο.Μπους συμφωνούν σε ένα πρόγραμμα για τον τερματισμό περισσότερων από δύο ετών αιματοχυσίας «αντιθέτως με την άποψη των άλλων μελών του κουαρτέτου» -της ΕΕ, του ΟΗΕ, και της Ρωσίας που δεν έχουν σχολιάσει ακόμη τις πρωτοφανείς δηλώσεις Σαρόν.
Η αν μη τι άλλο απρόσμενη ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ακολούθησε συνέντευξή του που δημοσιεύει την Κυριακή το περιοδικό Newsweek. Εκεί ο Σαρόν είναι ακόμη πιο σαφής, κληθείς να σχολιάσει το ειρηνευτικό σχέδιο του «κουαρτέτου»: «Α, το κουαρτέτο δεν είναι τίποτα! Μην το παίρνετε στα σοβαρά! Υπάρχει ένα άλλο σχέδιο που θα λειτουργήσει -αλλά πρέπει ν αρχίσει με την απομάκρυνση του Αραφάτ».
Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως είναι έτοιμος να αποδεχθεί μόνο την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους υπό την προϋπόθεση πως το Ισραήλ θα ελέγχει τα εξωτερικά του σύνορα. Και δεν παρέλειψε, βέβαια, να επαναλάβει πως επιθυμεί την απομάκρυνση του Παλαιστίνιου ηγέτη από οποιαδήποτε θέση με επιρροή…