
Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για όσους αποχωρούν από το Δημόσιο
Οι αποδοχές της τελευταίας πενταετίας θα αποτελούν πλέον τη βάση για τον υπολογισμό του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που περνούν στη σύνταξη. Η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας ευνοεί τους πτυχιούχους και διπλωματούχους της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
30
Οι αποδοχές της τελευταίας πενταετίας θα αποτελούν πλέον τη βάση για τον υπολογισμό του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που περνούν στη σύνταξη. Η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας ευνοεί τους πτυχιούχους και διπλωματούχους της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Έθνους της Πέμπτης, από την 1η Ιανουαρίου 2003 για τον υπολογισμό του εφάπαξ θα λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της τελευταίας πενταετίας (1998-2002), αντί για τον μισθό του Δεκεμβρίου του 1996 που ίσχυε με την προηγούμενη ρύθμιση.
Η αλλαγή ευνοεί τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΠΕ και ΤΕ), αφού όσοι συμπληρώνουν πάνω από 32 έτη θα διαπιστώσουν αύξηση στο εφάπαξ της τάξης του 5%. Αντίθετα, μικρή μείωση θα υπάρξει στο εφάπαξ που δικαιούνται οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).
Πάντως, οι απώλειες αυτές αντισταθμίζονται από την πρόταση της διοίκησης του Ταμείου Πρόνοιας για αύξηση του εφάπαξ κατά 2,5%, σύμφωνα και με την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι το εφάπαξ στο Δημόσιο ξεκινά από τα 14.700 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 44.020 ευρώ. Το περασμένο έτος δεν είχε δοθεί αύξηση στο εφάπαξ, καθώς το ταμείο αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα λόγω του κύματος αποχώρησης από το Δημόσιο.
Ωστόσο, φέτος η κατάσταση ομαλοποιήθηκε δεδομένου ότι μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που αποφασίζουν να αποχωρήσουν. Συγκεκριμένα, το 2002 υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης 4.500 άτομα, ενώ τη διετία 2000-2001 αποχώρησαν περίπου 20.000 εργαζόμενοι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βραβείο Πούλιτζερ στο Reuters για τα ρεπορτάζ που ξεμπρόστιασαν τη Meta
- Διαμαντοπούλου: Τα γεγονότα στις υποκλοπές μιλούν από μόνα τους, δεν μπορούμε να κάνουμε το παγώνι – Δεν δέχομαι την ομερτά υπουργών
- Τραμπ: Τείνει να γίνει ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος των ΗΠΑ μόλις 15 μήνες μετά την εκλογή του
- Μια νύχτα μόνο: Αναστάτωση και συγκρούσεις
- Η Σακίρα τραγουδάει και 2 εκατ. κόσμου… βρίζει τον Πικέ! (vid)
- ΠΑΣΟΚ: Ο Μαρινάκης είναι σε μόνιμη φάση… «κατ’ εξακολούθηση ψεύτη» για να καλύψει τις αθλιότητες της κυβέρνησης

