Κατά 45% λιγότεροι οι λαθρομετανάστες που εισήλθαν στην Ελλάδα το 2002
Κατά 45% μειώθηκαν οι λαθρομετανάστες που μπήκαν στη χώρα μας το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη ο Γ.Ανωμερίτης. Συγκεκριμένα, το 2002 εισήλθαν 3.945 λαθρομετανάστες έναντι 6.864 το 2001.
43
Κατά 45% μειώθηκαν το 2002 οι λαθρομετανάστες που εισήλθαν στη χώρα μας σε σχέση με το 2001, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Συγκεκριμένα, το 2002 εισήλθαν στη χώρα μας 3.945 λαθρομετανάστες έναντι 6.864 το 2001 και όπως τόνισε ο υπουργός, η παράνομη είσοδος των μεταναστών είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, το οποίο οφείλεται στις μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές που έγιναν σε παγκόσμια κλίμακα και ιδιαίτερα στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Το ενδεχόμενο εκδήλωσης πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, προσέθεσε ο υπουργός, εκτιμάται ότι θα δώσει νέες διαστάσεις στο πρόβλημα αυτό, αφού είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν τα λαθρομεταναστευτικά ρεύματα από την Ασία προς τις ανεπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Όπως τόνισε ο κ. Ανωμερίτης, η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και της ιδιότητάς της του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημείο διέλευσης και προορισμού των λαθρομεταναστών, γεγονός που θα την αναγκάσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό με τις νέες ιδιαίτερα αυξημένες διαστάσεις του.
Επιπλέον, η ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δημιουργεί πρόσθετες απαιτήσεις ασφαλείας στη χώρα μας και επιτείνει την ανάγκη θωράκισης των θαλασσίων συνόρων μας έναντι οποιασδήποτε μορφής οργανωμένου εγκλήματος.
Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας επισήμανε ότι με τα συμπεράσματα της Σεβίλλης ελήφθησαν αποφάσεις για δράσεις οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν κατά το διάστημα της ελληνικής προεδρίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει ζητήσει να αναλάβει τη διεξαγωγή του πιλοτικού προγράμματος «ΤΡΙΤΩΝ», το οποίο αφορά στη διενέργεια θαλασσίων συνοριακών ελέγχων από τα μεσογειακά κράτη-μέλη της ΕΕ υπό κοινό επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Το YouTube ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τους εφήβους
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας βλέπει την κλιμάκωση του πυρηνικού προγράμματος στη Βόρεια Κορέα
- Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι κατέστρεψε μοναστήρι στο νότιο Λίβανο
- Τέλος θητείας για τον Τζερόμ Πάουελ – Τα οχτώ ταραχώδη χρόνια στο τιμόνι της FED
- Μαζικές περικοπές στο ΒΒC: Καταργούνται 2.000 θέσεις εργασίας
- Ο Στάρμερ προτρέπει σε αυστηρή δράση κατά των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων μετά από αντισημιτικές επιθέσεις
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]
- Γιορτή σήμερα 3 Μαΐου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442