Τα παιδιά που γεννιούνται το καλοκαίρι κινδυνεύουν από κοιλιοκάκη
Λονδίνο: Τα παιδιά που γεννιούνται κατά τους θερινούς μήνες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από κοιλιοκάκη, σύμφωνα με έρευνα Σουηδών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.
Λονδίνο: Τα παιδιά που γεννιούνται κατά τους θερινούς μήνες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από κοιλιοκάκη, σύμφωνα με έρευνα Σουηδών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.
Η κοιλιοκάκη είναι μια αλλεργική αντίδραση στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και άλλα δημητριακά. Χαρακτηρίζεται από βλάβες στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, οι οποίες τελικά οδηγούν σε απίσχνανση και καταβολή. Αντιμετωπίζεται με “δίαιτα ελεύθερη γλουτένης”, δηλαδή με την αποφυγή των τροφών που περιέχουν γλουτένη.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Umea της Σουηδίας μελέτησε περίπου 2.151 παιδιά που έπασχαν από την εν λόγω ασθένεια για τη χρονική περίοδο από το 1973 έως το 1997.
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου ήταν μεγαλύτερος στα παιδιά που γεννήθηκαν κατά τους θερινούς μήνες. Ωστόσο, η εν λόγω διαπίστωση περιοριζόταν στα παιδιά που ήταν κάτω των δύο ετών όταν έγινε η διάγνωση.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η εκδήλωση της κοιλιοκάκης συνδέεται άμεσα με την έκθεση των παιδιών σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι αλλάζουν αναλόγως της εποχής.
Παρότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες παραμένουν άγνωστοι, οι μελετητές εκτιμούν ότι μάλλον πρόκειται για συγκεκριμένες μορφές λοιμώξεων. Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Τα παιδιά που γεννιούνται κατά τους θερινούς μήνες παραμένουν στη μήτρα της μητέρας τους ολόκληρο το χειμώνα, μια περίοδο κατά την οποία οι λοιμώξεις είναι πολλές.
Επιπλέον, οι τροφές τους είναι πλούσιες σε γλουτένη και ο θηλασμός τους διακόπτεται στην πιο κρίσιμη περίοδο. Αυτό που συνιστούμε είναι η αποφυγή των τροφών που είναι πλούσιες σε γλουτένη όσο ακόμη διαρκεί ο θηλασμός”.
health.in.gr
- Ερασιτέχνης Ολυμπιακός για την Εθνική πόλο: «Μας κάνατε υπερήφανους, σας ευχαριστούμε» (pic)
- «Του ανατέθηκε να εξαφανίσει το πτώμα» – Η μακάβρια απαγωγή της σορού της Εβίτας Περόν
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα του Αυγούστου
- Σιρχάους: «Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία»
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ξεφύγει ούτε από τη λογοδοσία, ούτε και από την κρίση των πολιτών
- ΚΚΕ: Έχει και η κοροϊδία τα όριά της, δήθεν οι μειώσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
- Ποια σενάρια εξετάζει η Αστυνομία για τη δολοφονία της 42χρονης στη Σύρο – Η διάρρηξη που προηγήθηκε
- Τσουκαλάς: Προχειρότητα και ασυνέπεια απέδειξε ο Μητσοτάκης – Υπηρετεί με συνέπεια τον λαϊκισμό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)
















![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442