
Ο θηλασμός δεν ελαττώνει τους βρεφικούς κολικούς
Νέα Υόρκη: Ο θηλασμός δεν αποτρέπει την εμφάνιση κολικών στα βρέφη που συνήθως εκδηλώνονται με αδιάκοπο κλάμα, σύμφωνα με καναδική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
Νέα Υόρκη: Ο θηλασμός δεν αποτρέπει την εμφάνιση κολικών στα βρέφη που συνήθως εκδηλώνονται με αδιάκοπο κλάμα, σύμφωνα με καναδική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
Οι κολικοί είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο μεταξύ των βρεφών. Φτάνουν στην κορύφωσή τους σε ηλικία έξι εβδομάδων και ελαττώνονται μετά το τέλος του δεύτερου μήνα ζωής. Οι αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο παραμένουν άγνωστες και τα πορίσματα παλαιότερων μελετών σχετικά με την επίδραση του παθητικού καπνίσματος και του θηλασμού, είναι αντικρουόμενες.
Η Δρ.Τάμι Κλίφορντ και οι συνάδελφοί της από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο υπέβαλαν σε έρευνα 856 μητέρες, από τις οποίες ζητήθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο συχνά τα παιδιά τους ταλαιπωρούνταν από κολικούς. Αυτό έγινε την πρώτη και την έκτη εβδομάδα μετά τον τοκετό. Μέρος των γυναικών χορηγούσαν στα παιδιά τους και τεχνητό γάλα, ενώ οι υπόλοιπες εξακολουθούσαν να θηλάζουν.
Στις έξι εβδομάδες σχεδόν το ένα τέταρτο των γυναικών ανέφερε ότι τα παιδιά τους εμφάνιζαν έντονους κολικούς και ότι έκλαιγαν για περίπου τρεις ώρες την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, δεν αποδείχθηκε ότι ο θηλασμός μείωνε τις πιθανότητες εκδήλωσης κολικού, αφού το 23% των παιδιών που θήλαζαν εμφάνισαν το φαινόμενο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στα παιδιά που τρέφονταν με τεχνητό γάλα ήταν 21%. Τέλος, όσα θήλαζαν και παράλληλα έπιναν τεχνητό γάλα εμφάνισαν το φαινόμενο σε ποσοστό 29%.
Ο κολικός ήταν περισσότερο συχνός μεταξύ των βρεφών που προέρχονταν από μητέρες οι οποίες ένιωθαν έντονο άγχος, συνέχιζαν να καταναλώνουν αλκοόλ ακόμη και έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού τους ή δούλευαν πολλές ώρες την ημέρα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τα παιδιά των παντρεμένων γυναικών και ειδικότερα εκείνων που ακολουθούσαν μια φυσιολογική ζωή, διέθεταν 70% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κολικούς.
health.in.gr
- ΠΑΣΟΚ: Μετά το… Μουντιάλ, προετοιμασίες για την ΔΕΘ και την 3η του Σεπτέμβρη- Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Ανδρουλάκης
- Συνταγή: Κοτόπουλο πικάτα στο φούρνο
- Το Ισραήλ κλιμακώνει την προσπάθεια ελέγχου στη Δυτική Όχθη – Θέλει να κατασχέσει αρχαίες στέρνες στη Βηθλεέμ
- Τέμπη: Τελευταία τοποθέτηση από συνήγορο υπεράσπισης – Η εισαγγελέας προτείνει επί των αιτημάτων για αναβολή
- Η ΕΛΑΣ ολοκληρώνει την οργανωτική της δομή με την Πολιτική Επιτροπή – Όλα τα ονόματα
- Μήπως η χαρά είναι πιο σημαντική στη ζωή μας απ’ όσο πιστεύουμε;


