Σάββατο 02 Μαϊου 2026
weather-icon 12o
Σημεία του σχεδίου Ανάν παρεκκλίνουν από το Κοινοτικό Κεκτημένο, κατά τον Φερχόιγκεν

Σημεία του σχεδίου Ανάν παρεκκλίνουν από το Κοινοτικό Κεκτημένο, κατά τον Φερχόιγκεν

Υπάρχουν σημεία του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό που δεν συμβαδίζουν απόλυτα με το Κοινοτικό Κεκτημένο, παραδέχτηκε ο ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκ.Φερχόιγκεν, προσθέτοντας όμως ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να εξετάσει ενδεχόμενες παρεκκλίσεις.

28

Υπάρχουν σημεία του σχεδίου Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού που δεν συμβαδίζουν απόλυτα με το κοινοτικό κεκτημένο, παραδέχτηκε ο ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν. Εντούτοις, διευκρίνισε ότι εάν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο αποδεχτούν το κείμενο ως βάση διαπραγμάτευσης, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να εξετάσει ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από το Κεκτημένο.

Μιλώντας στο ινστιτούτο Εuropean Policy Centre των Βρυξελλών ο επίτροπος χαρακτήρισε το σχέδιο «ισορροπημένο» και εκτίμησε ότι θα επιτρέψει στην Κύπρο να λειτουργήσει ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Παράλληλα, τόνισε ότι η χρονική στιγμή κατάθεσης του σχεδίου δεν είναι τυχαία και παρότρυνε τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, κάτι που -όπως είπε- αποτελεί και την εκπεφρασμένη προτίμηση της Ένωσης.

Αν και ο κ. Φερχόιγκεν δεν ξεκαθάρισε ποια σημεία του σχεδίου παρεκκλίνουν του Κοινοτικού Κεκτημένου, η ΕΕ φέρεται να έχει δεχτεί ήδη δύο αποκλίσεις: (1) Ότι ακόμα και μετά την παρέλευση 20ετίας η εγκατάσταση Ελληνοκύπριων στο τουρκοκυπριακό τμήμα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο του γηγενούς πληθυσμού και (2) ότι τίθεται εσαεί φραγμός της τάξης του ενός πέμπτου για την εγκατάσταση πολιτών των κρατών-μελών της ΕΕ σε οποιοδήποτε τμήμα της Κύπρου.

Πάντως, ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, Γιώργος Βασιλείου, δήλωσε ότι έχει διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το σχέδιο Ανάν συνάδει με το Κοινοτικό Κεκτημένο. Δήλωσε επίσης ότι η τελευταία συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες για την ενταξιακή πορεία της νήσου πήγε πολύ καλά και ότι ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο Κληρίδη.

Στενά χρονικά περιθώρια

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) από διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εάν ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απαντήσουν καταφατικά, μέχρι τις 18 Νοεμβρίου, στο ερώτημα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, κατά πόσο το σχέδιο λύσης μπορεί να θεωρηθεί βάση για διαπραγμάτευση, τότε θα αρχίσουν στην Κύπρο απευθείας διαπραγματεύσεις, με στόχο την ολοκλήρωση και υπογραφή μιας «βασικότατης» πρώτης συμφωνίας μέσα στο Δεκέμβριο.

Ορόσημο το Δεκέμβριο αποτελεί, βεβαίως, η σύνοδος κορυφής της Κοπεγχάγης και τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η αμερικανική πλευρά πιέζουν για μία συμφωνία σε αριθμό διατάξεων του κειμένου έως τις 12 Δεκεμβρίου. Τα υπόλοιπα σημεία θα τύχουν μεταγενέστερης διαπραγμάτευσης, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2003, ώστε εντός του Μαρτίου να γίνουν τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο και τον Απρίλιο να υπογραφεί η συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές ελπίδες για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη, ο κ. Φερχόιγκεν επανέλαβε στην ομιλία του στο Εuropean Policy Centre την «απόλυτη αντίθεσή» του μέχρι η Τουρκία να έχει εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 02 Μαϊου 2026
Cookies