
Χιλιάδες εκλογείς «πολιορκούν» τους δήμους της χώρας για να μάθουν πού ψηφίζουν
Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκονται δεκάδες δήμοι της χώρας, καθώς οι πολίτες σπεύδουν να μάθουν πού ψηφίζουν ή για να λάβουν βεβαίωση, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Όλα δείχνουν ότι η εκλογική διαδικασία της 13ης Οκτωβρίου θα παραταθεί.
30
Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκονται δεκάδες δήμοι της χώρας, καθώς οι πολίτες σπεύδουν να μάθουν πού ψηφίζουν ή για να λάβουν βεβαίωση, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Όλα δείχνουν ότι η εκλογική διαδικασία της 13ης Οκτωβρίου θα παραταθεί.
Όπως αναφέρουν το Βήμα και η Ελευθεροτυπία της Τρίτης, οι πολλαπλοί εκλογικοί κατάλογοι και τα διάφορα πιστοποιητικά που επιφορτίζονται να εκδίδουν οι εφορευτικές επιτροπές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε παράταση της εκλογικής διαδικασίας, ακόμα και σε καθυστέρηση έκδοσης αποτελεσμάτων.
Ήδη, από τη Δευτέρα εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν στους δήμους προκειμένου να λάβουν βεβαίωση ότι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ωστόσο, οι περισσότεροι δήμοι της χώρας δεν διαθέτουν μηχανογραφημένα δημοτολόγια, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες θα υποχρεωθούν να περιμένουν αρκετές ώρες στην ουρά αφού ο έλεγχος των καταλόγων γίνεται με το παλαιό σύστημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο Δήμος Αθηναίων είχε εκδώσει χθες 100 πιστοποιητικά και μέχρι την Κυριακή αναμένεται να έχει εξυπηρετήσει περίπου 20.000 «λησμονημένους» ψηφοφόρους.
Χρονοβόρα, όμως, θα είναι η διαδικασία και εντός του εκλογικού τμήματος. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα πρέπει να χορηγούν βεβαίωση σε κάθε εκλογέα ότι ψήφισε -η διαδικασία αυτή γινόταν μέσω του εκλογικού βιβλιαρίου που καταργήθηκε.
Επιπλέον, στο εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν τρεις εκλογικοί κατάλογοι. Ο κανονικός, στον οποίο θα περιλαμβάνονται και οι διπλοεγγεγραμμένοι, ένας πρόσθετος για να συμπληρώνονται επί τόπου όσοι προσκομίζουν τις βεβαιώσεις από τους δήμους και ένας τρίτος κατάλογος μόνον με τον εκλογικό αριθμό για να συμπληρώνονται οι διευθύνσεις των πολιτών, σε περίπτωση που έχουν καταχωρηθεί λάθος.
Όλα αυτά ενδέχεται να δημιουργήσουν γενικευμένο ζήτημα ακυρότητας των εκλογών, ενώ σε δήμους ή νομαρχίες όπου η εκλογή θα κριθεί για λίγες ψήφους, θα υπάρξει «βροχή» ενστάσεων από τη Δευτέρα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σταμάτης Κραουνάκης: Τα γήπεδα είναι για άλλη δουλειά, αλλά εκτιμώ την Άννα Βίσση
- Ουκρανία: Οι μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα έφθασαν στα περίχωρα της πόλης Κοστιαντινίφκα
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (pic)
- Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Το Μαξίμου στον κλοιό των ατάκτων
- Δουδωνής από Λεπέτυμνο Λέσβου: Οι αποζημιώσεις για τον αφθώδη δεν είναι επαρκείς, χωρίς δικαίωμα ένστασης οι κτηνοτρόφοι
- «Καρφιά» του Πιρς σε Γιόκιτς: «Αν είσαι ο καλύτερος στον κόσμο, δεν αποκλείεσαι στον πρώτο γύρο»