Ο βασιλιάς του Νεπάλ έπαυσε αιφνιδίως την κυβέρνηση και ανέβαλε επαόριστο τις εκλογές
Σε βαθιά πολιτική κρίση με αβέβαιη κατάληξη εισέρχεται το Νεπάλ μετά την πρωτοφανή απόφαση του βασιλιά Γκιανέντρα να παύσει τον πρωθυπουργό και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, αναβάλλοντας επ αόριστο τις προγραμματισμένες για τις 13 Νοεμβρίου εκλογές.
51
Σε βαθιά πολιτική κρίση με αβέβαιη κατάληξη εισέρχεται το Νεπάλ μετά την αιφνίδια απόφαση του βασιλιά Γκιανέντρα να παύσει τον πρωθυπουργό, Σ.Μ.Ντεούμπα, και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο και αναβάλλοντας επ αόριστο τις προγραμματισμένες για τις 13 Νοεμβρίου εθνικές εκλογές.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους πολίτες του Νεπάλ, ο Γκιανέντρα δήλωσε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος «προς το παρόν» όλες τις εκτελεστικές εξουσίες, καλώντας τα πολιτικά κόμματα να προτείνουν υποψηφίους για το σχηματισμό νέας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα ηγηθεί της χώρας έως ότου -άγνωστο πότε- διενεργηθούν οι εκλογές.
«Απαλλάξαμε των καθηκόντων του τον πρωθυπουργό Σερ Μπεχαντούρ Ντεούμπα, ο οποίος ήταν ανίκανος να διοργανώσει τις εκλογές, όπως είχε οριστεί νωρίτερα» δήλωσε ο βασιλιάς του Νεπάλα, συμπληρώνοντας: «Το υπουργικό συμβούλιο καταργήθηκε. Οι εκλογές που είχαν ορισθεί για τις 13 Νοεμβρίου αναβλήθηκαν».
Όπως επισημαίνει το BBC, ο πρωθυπουργός εισηγούνταν προς τον Γκιανέντρα την αναβολή των εκλογών, λόγω της αυξανόμενης βίας των Μαοϊστών -περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου κατέρρευσαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες τον περασμένο Νοέμβριο.
Η αποπομπή του Ντεούμπα με διαταγή του βασιλιά είναι πρωτοφανής στην ιστορία του Νεπάλ, οδηγώντας τη χώρα σε «παράλυση» με τον τέως πλέον πρωθυπουργό να μιλά για «άνευ προηγουμένου και αντισυνταγματική απόφαση». Το πρωί του Σαββάτου, πάντως, περισσότεροι από 2.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Νεπάλ, διαδηλώνοντας υπέρ των αποφάσεών του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Κίνα: Ζωολογικός κήπος κλείδωσε τα ζώα για να αποτρέψει τη διαφυγή τους εξαιτίας τυφώνα – «Είναι εξωφρενικό»
- Σισμανόγλειο: Ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση στον 76χρονο
- Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Καλούν για «πολιτική αφύπνιση» – Για τις επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων
- Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Μοχάμεντ Τάρεκ (pic)
- Τροχαίο με μοτοσικλέτα στον Περιφεριακό Θεσσαλονίκης: Τραυματίστηκε σοβαρά ανήλικη συνεπιβάτης
- Πρώτη επιτυχής δοκιμή επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου από την Κίνα
- Δήμαρχος Κηφισιάς: Ο Βόρειος Τομέας δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένος ανάμεσα στη Λ. Κηφισίας και τον Κηφισό»
- Λεύκη: Από το στίγμα στις σύγχρονες θεραπευτικές δυνατότητες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442