Η ενδομητρίωση συνδέεται και με άλλα νοσήματα
Λονδίνο: Οι πάσχουσες από ενδομητρίωση έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν και άλλες ασθένειες, όπως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, άσθμα ή αλλεργίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.
Λονδίνο: Οι πάσχουσες από ενδομητρίωση έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν και άλλες ασθένειες, όπως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, άσθμα ή αλλεργίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.
H ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια που απαντάται περίπου στο 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Προκαλείται όταν κύτταρα του ενδομητρίου αναπτύσσονται και σε άλλα όργανα του γυναικείου γεννητικού συστήματος ή της κοιλιακής χώρας, πέρα από τα εσωτερικά τοιχώματα της μήτρας όπου φυσιολογικά εντοπίζονται.
Οι ερευνητές του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Υγεία του Παιδιού και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη αξιολόγησαν τις περιπτώσεις 3.680 γυναικών που έπασχαν από την εν λόγω νόσο. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι το 20% των συμμετεχουσών αντιμετώπιζε παράλληλα και άλλα προβλήματα υγείας.
Ειδικότερα, η συχνότητα εντοπισμού του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης ήταν κατά 100 φορές πιο αυξημένη σε αυτές σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Αντίστοιχα, η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ήταν επτά φορές συχνότερη. Επιπλέον, σε αρκετές από τις συμμετέχουσες διαγνώστηκαν ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα αυτοάνοσης αιτιολογίας νοσήματα.
Ο Δρ Σιναΐ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και οι συνεργάτες του, με δηλώσεις τους στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εφιστούν την προσοχή στους ιατρούς, καθώς «η ενδομητρίωση πιθανόν συσχετίζεται άμεσα με την εκδήλωση των εν λόγω ασθενειών».
health.in.gr
- Λάσπη στον ανεμιστήρα από Π.Μαρινάκη κατά Τσίπρα – Καμία απάντηση στο «κατηγορώ» του προέδρου της ΕΛΑΣ κατά κυβέρνησης
- Άννα Μαρία Ηλιάδου: Το εντυπωσιακό μοντέλο του GNTM 2 στη Μύκονο
- Παραιτήθηκε από γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Καλαματιανός – «Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα»
- Εύβοια: Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στην παραλία Μουρτερή
- Ένοχοι οι δύο αστυνομικοί για τον βιασμό 19χρονης στο ΑΤ Ομονοίας
- Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τους κινδύνους για την υγεία των επιζώντων των δύο σεισμών στη Βενεζουέλα
- Ο Μόουζες Ράιτ υπογράφει στην Μπαρτσελόνα και πληρώνει τη ρήτρα του για να πάει στη Μιλάνο
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό, καθυστερήσεις στο λιμάνι του Πειραιά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442