Κυριακή 26 Απριλίου 2026
weather-icon 17o
Εκδηλώσεις μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη την Ευρώπη

Εκδηλώσεις μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη την Ευρώπη

Με επιμνημόσυνες δεήσεις, αγρυπνίες και τελετές στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, ολόκληρη η Ευρώπη απέτισε φόρο τιμής για την πρώτη επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους και πολλοί Ευρωπαίοι.

53

Με επιμνημόσυνες δεήσεις, αγρυπνίες και τελετές στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, ολόκληρη η Ευρώπη απέτισε φόρο τιμής για την πρώτη επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους και πολλοί Ευρωπαίοι.

Όπως μετέδωσε το BBC, στο Λονδίνο, μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, πολιτικοί και πλήθος κόσμου παραβρέθηκαν στην επιμνημόσυνη δέηση, που πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, στη μνήμη των Βρετανών, που σκοτώθηκαν στους Δίδυμους πύργους.

Σε μια σεμνή τελετή, τρεις χιλιάδες άσπρα ροδοπέταλα -ένα για κάθε θύμα- σκορπίστηκαν από το μπαλκόνι του καθεδρικού ναού, και ένας σολίστας έπαιξε σουίτες του Μπαχ, ενώπιον 2.000 Βρετανών, που τηρούσαν σιγή.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, παραβρέθηκε στην τελετή ύπερ της μνήμης των θυμάτων, που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι, σε έντονα συγκινησιακό κλίμα. Ο Σιράκ δήλωσε ότι «η Γαλλία γνωρίζει τι οφείλει στις ΗΠΑ», και τόνισε ότι «ο λαός της Γαλλίας συμπαραστέκεται με όλη την καρδιά του στον αμερικανικό λαό». Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση, που πραγματοποιήθηκε στον αμερικανικό καθεδρικό ναό του Παρισιού.

Σε μια άλλη εκδήλωση, στο δημαρχείο του Παρισιού, το βράδυ της Τρίτης, προβολείς δημιούργησαν δύο μπλε στήλες φωτός, ύψους 400 μέτρων, οι οποίες συμβόλιζαν τους Δίδυμους πύργους.

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό της πόλης, ο οποίος φωτίστηκε από χιλιάδες αναμένα κεριά. Ο Σρέντερ δήλωσε ότι η Γερμανία παραμένει πιστή στους δεσμούς φιλίας με τις ΗΠΑ.

Ένα κονσέρτο, αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, έλαβε χώρα στο Κολοσσαίο της Ρώμης, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Ο Παπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ απευθύνθηκε σε ακροατήριο 7.000 πιστών, στο Βατικανό. Καταδίκασε «την σκληρή και βάρβαρη τρομοκρατία», και κάλεσε τους υπεύθυνους του τρομοκρατικού χτυπήματος «να εξετάσουν την συνείδησή τους». Αμέσως μετά διαβάστηκαν προσευχές σε διάφορες γλώσσες -συμπεριλαμβανομένου των αραβικών- για τα θύματα των επιθέσεων.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Ο.Μπους, είχε το πρωί της Τετάρτης ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να εκφράσει την συμπάθεια και την υποστήριξή του στον λαό της Αμερικής. Ο Πούτιν δήλωσε, ακόμα, ότι «στη Ρωσία, συνήθως λέμε ότι ο χρόνος γιατρεύει, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε».

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στο κοινοβούλιο της Ρωσίας, όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά Σώματα, καθώς και στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στην Ιρλανδία, η πρόεδρος της χώρας Μαίρη Μακάλιζ, στη διάρκεια ομιλίας της σε τελετή αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων, εγκωμίασε τους Αμερικανούς για το κουράγιο τους και τον τρόπο που κατάφεραν να προσαρμοστούν μετά την τρομοκρατική ενέργεια.

«Το πιο αποτελεσματικό όπλο ενάντια στην τρομοκρατία είναι ο διάλογος μεταξύ κρατών και λαών, μεταξύ θρησκειών και κοινοτήτων» τόνισε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Αυστρίας, Τόμας Κλέστιλ. Στις 14:45, την ώρα που το πρώτο αεροσκάφος προσέκρουσε στον πρώτο πύργο της Νέας Υόρκης, εκτελέστηκε το Ρέκβιεμ του Μότσαρντ, στον ναό του Αγίου Αυγουστίνου της Βιέννης.

Το ίδιο κλασσικό μουσικό κομμάτι έκανε το γύρο του κόσμου, καθώς παρουσιάστηκε συνολικά από 180 χορωδίες, σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία. Ακούστηκε ακόμα και στον Νότιο Πόλο, όπου βρίσκονται για ερευνητικούς λόγους Αμερικανοί επιστήμονες.

Καθώς δεν υπήρξαν μόνο Αμερικανοί και Ευρωπαΐοι θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα μέρη του κόσμου. Στη Νέα Ζηλανδία έλαβε χώρα μια τελετή δενδροφύτευσης, και στην Αυστραλία τελέστηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις, και πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση σε παραλία, όπου δεκάδες πολίτες σχημάτισαν μια τεράστια αμερικανική σημαία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Απριλίου 2026
Cookies