Ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων της νόσου των λεγεωνάριων στη Βρετανία
Βρετανία: Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα αυξανόμενα κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων, η οποία συσχετίζεται άμεσα με τη χρήση των κλιματιστικών, στη Βρετανία, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Βρετανία: Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα αυξανόμενα κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων, η οποία συσχετίζεται άμεσα με τη χρήση των κλιματιστικών, στη Βρετανία, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1976 και παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια, καθώς παρατηρείται ολοένα αυξανόμενη χρήση κεντρικών συστημάτων κλιματισμού. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αύξησης των κρουσμάτων της πάθησης αφορά στη Βρετανία, όπου φέτος εκδηλώθηκαν 54 κρούσματα. Δεκαπέντε από τα άτομα που προσβλήθηκαν από την ασθένεια βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εντατική παρακολούθηση, ενώ ανησυχία εκφράζεται για τη ζωή τεσσάρων εξ αυτών.
Η νόσος των λεγεωνάριων οφείλεται σε προσβολή από ένα μικρόβιο, της λεγιονέλλας, το οποίο αναπτύσσεται σε υγρό και θερμό περιβάλλον, όπως αυτό των συστημάτων κλιματισμού, τα οποία και επιμολύνει. Η ασθένεια έχει χρόνο επώασης πέντε έως δέκα ημέρες και εκδηλώνεται με συμπτώματα πνευμονικής λοίμωξης. Συγκεκριμένα, ο πάσχοντας εμφανίζει αρχικά συνάχι, και ακολουθούν πυρετός, ρίγη και ξερός βήχας, ενώ παρατηρείται επίσης έντονη κόπωση και δύσπνοια.
Η νόσος των λεγεωνάριων προσβάλλει κυρίως άτομα που εργάζονται σε χώρους όπου λειτουργεί κεντρικό κλιματιστικό σύστημα και στη βαριά της μορφή ο ασθενής διατρέχει τον κίνδυνο ακόμα και να καταλήξει.
Στην Ελλάδα σημειώθηκε μόνο ένα κρούσμα της νόσου, ενώ οι ειδικοί τονίζουν πως είναι επιβεβλημένος ο σωστός καθαρισμός στα φίλτρα των κλιματιστικών μηχανημάτων προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογες περιπτώσεις με αυτές της Αγγλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
ΑΠΕ
health.in.gr
- Άννα Φόνσου: Στο νοσοκομείο μετά από κρυολόγημα – Η ανακοίνωση από το Σπίτι του Ηθοποιού
- «Μας κάνατε υπερήφανους»: Συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου για τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Πόλο
- Φθιώτιδα: Φωτιά στα Βασιλικά – Σηκώθηκαν τέσσερα εναέρια μέσα
- Τζωρτζάτος και Αργυρόπουλος βραβεύτηκαν ως καλύτεροι στο World Cup (vid)
- Γαλλία: Συναγερμός στο Μπορντό – Οι πύρινες φλόγες απειλούν ολόκληρη την πόλη – Σκέψεις για εκκένωσή της
- Σκουμπάκης: «’Ηταν ένας τρελός τελικός και λατρεύω την ομάδα μας» (vid)
- Ρίγη συγκίνησης στην απονομή του χρυσού μεταλλίου στην Εθνική Πόλο (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442