Σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν τα ασφαλιστικά ταμεία
Αθήνα: Πρόσκληση προς τα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέσουν αίτηση, εφόσον επιθυμούν, για να μετατραπούν από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), απηύθυνε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ρ.Σπυρόπουλος, με σχετικό έγγραφο.
Αθήνα: Πρόσκληση προς τα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέσουν αίτηση, εφόσον επιθυμούν, για να μετατραπούν από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), απηύθυνε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ρ.Σπυρόπουλος, με σχετικό έγγραφο.
Οι προωθούμενες αλλαγές αφορούν κυρίως στους ασφαλιστικούς φορείς των τραπεζών, καθώς η μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του εφάπαξ (το οποίο θα αυξηθεί από 30.000 έως 60.000 ευρώ).
Ωστόσο, αναγκαία προϋπόθεση είναι το ταμείο να παρουσιάσει αναλογιστική μελέτη από την οποία να προκύπτει ότι η αύξηση στο πλαφόν του εφάπαξ δεν θα προκαλέσει οικονομικά προβλήματα στον ασφαλιστικό φορέα.
Η μετατροπή των ταμείων σε ΝΠΙΔ παρέχει μεγαλύτερη αυτονομία στις διοικήσεις τους, καθώς δεν θα υπάρχει κυβερνητικός επίτροπος που θα ελέγχει τις αποφάσεις. Πρακτικά, οι διοικήσεις των ταμείων θα έχουν την ευθύνη για τις παροχές, τις προσλήψεις αλλά και τις επενδύσεις των αποθεματικών τους.
Εξάλλου εγκρίθηκε από το διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο του ταμείου, ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ. Σε πρώτη φάση το κεφάλαιο θα δημιουργηθεί με χρήματα του ιδρύματος, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να συμμετάσχουν ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και ο ΟΓΑ.
Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ
health.in.gr
- Ποιος (και τι) να συγκριθεί μαζί σας;
- Δύο συλλήψεις για τη σχεδιαζόμενη επίθεση με χειροβομβίδα στην Αττική – Αναζητείται 27χρονος
- O Αργυρόπουλος σκόραρε και σφράγισε το χρυσό, η τρομερή σκηνή με τον Σκουμπάκη (vid)
- Πειραιάς: Αυξημένη η επιβατική κίνηση – Πάνω από 100 αναχωρήσεις πλοίων
- Όλα τα μετάλλια της Εθνικής πόλο μετά το χρυσό στο World Cup
- «Δυσαρεστημένος ο Ομπράντοβιτς με τη Χάποελ επειδή τηλεφώνησε στον Γκραντ»
- Πρωτοποριακή έρευνα δίνει ελπίδες για θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης – Τι είναι ο υποδοχέας TLR5
- Συναγερμός στα Χανιά: Εξαφανίστηκε 75χρονη με άνοια πηγαίνοντας προς την εκκλησία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)
















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442