Συγκίνηση για τους Αιγαιοπελαγίτες – 90 χρόνια από την απελευθέρωση του Β.Αιγαίου
Τη διαβεβαίωση ότι το Αιγαίο είναι σε καλά χέρια και η προοπτική από δω και πέρα για τους Αιγαιοπελαγίτες θα είναι ακόμα καλύτερη απέστειλε τη Δευτέρα ο Ν.Σηφουνάκης με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την απελευθέρωση των νησιών του Β.Αιγαίου.
43
Τη διαβεβαίωση ότι «το Αιγαίο Αρχιπέλαγος είναι σε καλά χέρια και η προοπτική από δω και πέρα για τους Αιγαιοπελαγίτες θα είναι ακόμα καλύτερη» απέστειλε τη Δευτέρα προς όλες τις κατευθύνσεις από τη Μυτιλήνη ο Ν.Σηφουνάκης, κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων που διοργανώνει το υπουργείο Αιγαίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την απελευθέρωση των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Κι αυτό, παρόντων των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ.Σκανδαλίδη, Ανάπτυξης Α.Τσοχατζόπουλου, βουλευτών, εκπροσώπων οργανισμών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και εκατοντάδων πολιτών που κατέκλυσαν το ιστορικό «υπεραιωνόβιο» κτήριο όπου στεγάζεται η έδρα του υπουργείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.
Ένα κτήριο όπου την 8η Νοεμβρίου 1912, όταν αυτό λειτουργούσε ως Τουρκικό Διοικητήριο, παραδόθηκε η Λέσβος στον απελευθερωτή ελληνικό στρατό και που πρόσφατα ανακαινίσθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Σηφουνάκη, μετατρεπόμενο σε πραγματικό αρχιτεκτονικό στολίδι της Μυτιλήνης.
Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε ο Λέσβιος δημοσιογράφος, εκδότης των Νέων, Λέων Καραπαναγιώτης, ενώ όλοι οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του αναστηλωμένου κτηρίου, το οποίο κοσμούν πλέον έργα Ελλήνων δημιουργών, με θέματα εμπνευσμένα από το Αιγαίο και την ιστορία του.
Παρουσίαση του κτιρίου
«Το κτίριο αυτό που ελληνικά χέρια μαστόρων κατασκεύασαν την τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας» τόνισε ο κ. Σηφουνάκης «έζησε θριαμβευτικές αλλά και τραγικές στιγμές. Εδώ εγκαταστάθηκε ο πρώτος διοικητής της Λέσβου μόλις αποβιβάστηκε από το Αβέρωφ το πρώτο ελληνικό άγημα με επικεφαλής τον Κ.Μελά στις 8 Νοεμβρίου 1912. Εδώ, σ αυτό το κτίριο και στους γύρω χώρους του χιλιάδες πρόσφυγες κατέκλυσαν τις τραγικές μέρες και μήνες που ακολούθησαν την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και στη συνέχεια ως ορφανοτροφείο ανατράφηκαν σ αυτό ορφανά προσφυγόπουλα».
Τη συγκίνηση του για την ανακαίνιση του κτηρίου, όπου πέρασε οκτώ μήνες της πρώτης του υπουργικής θητείας, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστας Σκανδαλίδης: «Όταν ήρθα εδώ το 1993, το κτίριο είχε προβλήματα στατικής ισορροπίας […] Σήμερα που ήρθα εδώ ένιωσα μια πραγματική έκπληξη. Ένα ζωντανό μουσείο, μνημείο και ταυτόχρονα λειτουργικός χώρος».
Από την πλευρά του, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε την προσπάθεια που υπήρξε «για να υπάρξει αποκέντρωση, για να υπάρξει αυτοδιοίκηση, για να υπάρξει περιφέρεια, νομαρχία» και αναφερόμενος στις εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια από την απελευθέρωση του Βορείου Αιγαίου σημείωσε ότι «έτσι τιμούμε και χαιρετίζουμε την πορεία προς το αύριο».
Τιμή στον Λέοντα Καραπαναγιώτη
«Σήμερα 80 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή θελήσαμε να τιμήσουμε εδώ έναν άνθρωπο ξεχωριστό που με την εργασία του προσέφερε πολλά στον χώρο της παιδείας και της γνώσης μας: Τον Λέοντα Καραπαναγιώτη» επισήμανε ο κ. Σηφουνάκης αναφερόμενος στο τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς.
«Έλκει» συνέχισε ο υπουργός «την καταγωγή του από εδώ δίπλα, το χωριό Μόρια. Γαλουχήθηκε με τα οράματα του Βενιζέλου για τη μεγάλη Ελλάδα μιας και ο πατέρας του Βύρωνας Καραπαναγιώτης υπήρξε στενός συνεργάτης του, βουλευτής Λέσβου, υπουργός του Εθνάρχη και συμμετείχε στο κίνημα που ξεκίνησε απ την Λέσβο και την Χίο το 1922 με αρχηγό τον Νικόλαο Πλαστήρα και το οποίο αποκαθήλωσε το σάπιο καθεστώς των ανακτόρων και της Κυβέρνησής του ως γραμματέας της Επαναστατικής Επιτροπής».
Για τον Λ.Καραπαναγιώτη μίλησαν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών και Ανάπτυξης, αλλά και ο συγγραφέας Τάκης Χατζηαναγνώστου που αναφέρθηκε την πορεία του τιμώμενου προσώπου και της οικογένειας του, τη δημοσιογραφική του πορεία, καθώς και στη συμβολή του στον πολιτισμό.
Φανερά συγκινημένος ο κ. Καραπαναγιώτης παρέλαβε από τα χέρια του Νίκου Σηφουνάκη τιμητικό πάπυρο «στο όνομα όλων των μελών της οικογένειας αυτής από τη Λέσβο που σκορπίστηκαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, έχοντας όμως πάντα στο νου τους το νησί».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι εκδόσεις και η νέα συλλογή έργων τέχνης του υπουργείου Αιγαίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Αχτσιόγλου: Στην Ελλάδα οι μισθοί βρίσκονται στην τελευταία θέση – Η Πρωτομαγιά είναι αγώνας για την ίδια τη ζωή
- Νέα Υόρκη: Ισχυρή έκρηξη σε σπίτι τη στιγμή της επέμβασης αστυνομικών σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας
- Ο viral οπαδός της Γιουνάιτεντ… τραυματίστηκε στο Βαλένθια – Παναθηναϊκός (pic)
- Η ΑΙ πάει πόλεμο – Το Πεντάγωνο υπέγραψε συμφωνίες με επτά εταιρείες
- Μπιενάλε Βενετίας: Γιατί παραιτήθηκε η κριτική επιτροπή
- Σακελλαρίδης: Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης, αλήθειας και αγώνα
- Τηλεφωνικές απάτες με τη ΔΥΠΑ: Τι πρέπει να προσέχετε για να μην πέσετε θύματα
- ΠΑΟΚ: Ένα ακόμη πρόβλημα τραυματισμού πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442