
Η Ουάσινγκτον κάλεσε την ιρακινή αντιπολίτευση για διαβουλεύσεις
Η κυβέρνηση Μπους κάλεσε την ιρακινή αντιπολίτευση για διαβουλέυσεις στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι απομάκρυνσης από την εξουσία του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Μπλερ διαβεβαίωσε ότι το Λονδίνο θα συμμετάσχει σε μία επίθεση εναντίον του Ιράκ.
37
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους κάλεσε την ιρακινή αντιπολίτευση για διαβουλέυσεις στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι απομάκρυνσης από την εξουσία του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν. Εξάλλου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ διαβεβαίωσε τον Τζορτζ Μπους ότι το Λονδίνο α υποστηρίξει μία αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ.
Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες οργανώνουν μία τέτοια συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσινγκτον μετέδωσε ότι η αμερικανική διπλωματία ελπίζει ότι θα κατορθώσει να πείσει τις αντιπολιτευόμενες ομάδες του Ιράκ να δράσουν από κοινού.
Λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν οι αμερικανικές προθέσεις, μία από τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης, το Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τα σχέδια του για τη δημιουργία κυβέρνησης σε τμήμα του Ιράκ, εν όψει της φημολογούμενης αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Την ίδια ο Τόνι Μπλερ έχει διαβεβαιώσει τον Αμερικανό πρόεδρο ότι θα υποστηρίξει μία αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ, εάν ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν δεν δεχθεί την επανάληψη των επιθεωρήσεων στο οπλοστάσιό του, όπως γράφει το Σάββατο η εφημερίδα Guardian.
Eπικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην αμερικανική κυβέρνηση, η βρετανική εφημερίδα, σημειώνει ότι ο Τζορτζ Μπους μελετά τις δυνατότητες που έχει, λαμβάνοντας υπ όψη του ότι έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη του Λονδίνου.
Συγκεκριμένα, η Βρετανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις αμερικανικές επιχειρήσεις με 30.000 άνδρες και μία μεραρχία τεθωρακισμένων, που θα έχουν κάλυψη από αέρα και θάλασσα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πλευρό του Τζορτζ Μπους έχει ταχθεί ήδη ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ.
Ο κ. Μπλερ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν επίκειται άμεσα μία επίθεση εναντίον του Ιράκ, αλλά άφησε ελάχιστες ελπίδες για το ενδεχόμενο επιστροφής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Μητσοτάκης σε Μακρόν: Η κορωνίδα των συμφωνιών Ελλάδας – Γαλλίας είναι οι δεσμεύσεις αμοιβαίας συνδρομής
- Καιρός: Πιθανή ψυχρή εισβολή στις αρχές Μαΐου δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα – Οι περιοχές
- ΟΤ Delphi Economic Forum XI – Γλαβίνας: Το ΠΑΣΟΚ έχει εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας
- Ο Τι Τζέι Σορτς αναδείχθηκε MVP του play in (pic)
- Σαρλίζ Θερόν: Απόλυτη επιζήσασα – Ρισκάρει τα πάντα, επιβιώνει, προκαλεί ίλιγγο στο Μανχάταν
- Θεσσαλονίκη: Μέσα σε λίγες ώρες βεβαιώθηκαν από την Τροχαία 793 παραβάσεις
