30

Με μία απόφαση – πλήγμα για τη Γαλλία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι τα δικαστήρια της χώρας περιόρισαν το δικαίωμα του συνεργάτη των Ναζί, Μορίς Παπόν, να ασκήσει έφεση κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Δικαστήριο που έχει έδρα το Στρασβούργο, αναφέρεται ότι η δίκη του 91χρονου Παπόν δεν ήταν δίκαιη και ότι με την άρνηση των γαλλικών Αρχών να δεχθούν το δικαίωμα έφεσης παραβιάστηκε η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Μορίς Παπόν ήταν διοικητής της επαρχίας του Βισί κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στη νοτιοδυτική Γαλλία. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε με την κατηγορία της αποστολής 1.500 εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης την περίοδο 1942 – 1944.

Το 1998, η γαλλική Δικαιοσύνη καταδίκασε τον Παπόν σε δεκαετή κάθειρξη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press