
Συμφωνία για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στο Σουδάν
Η κυβέρνηση του Σουδάν και οι χριστιανοί αντάρτες στο νότο κατέληξαν σε συμφωνία με στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Πηγή των ανταρτών ανέφερε ότι σε έξι χρόνια θα γίνει δημοψήφισμα για να καθοριστεί το μέλλον του σουδανικού νότου.
37
Με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σε έξι χρόνια θα αποφασιστεί η τύχη του νότιου τμήματος του Σουδάν, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση του Χαρτούμ και η ηγεσία των χριστιανών ανταρτών ανταρτών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SPLA).
Το νότιο Σουδάν «θα αποφασίσει αν θα παραμείνει ενωμένο με το Σουδάν με δημοψήφισμα, μετά από μια 6ετή περίοδο αυτονομίας» ανακοίνωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SPLA) από το Ναϊρόμπι, μία ημέρα μετά τη σύναψη συμφωνίας με την κυβέρνηση του Χαρτούμ.
Το δημοψήφισμα αυτό θα γίνει υπό την εποπτεία διεθνών παρατηρητών, διευκρίνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της συμφωνίας που δεν περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στην δημοσιότητα από την πρωτεύουσα της Κένυας.
«Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου των έξι χρόνων τις υποθέσεις στο νότιο Σουδάν θα χειρίζεται το Ένοπλο Λαϊκό Κίνημα Απελευθέρωσης του Σουδάν (SPLM-A), σύμφωνα με τους τρόπους που θα καθοριστούν στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, τον Αύγουστο στην Κένυα» προσέθεσε.
Σύμφωνα με κρατικό ραδιοσταθμό του Σουδάν, η κυβέρνηση και ο SPLA κατέληξαν το Σάββατο σε κοινές θέσεις όσον αφορά τον διαχωρισμό θρησκείας και κράτους και την αυτοδιάθεση του νότου.
Εκπρόσωπος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας τόνισε ότι η συμφωνία αυτή, μετά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται από τις 17 Ιουνίου στο Ναϊρόμπι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, ευνοεί τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού και ενοποιημένου Σουδάν.
Το Χαρτούμ και ο SPLA βρίσκονται σε ένοπλη σύγκρουση από το 1983, όταν ο τότε πρόεδρος Γκααφάρ Νιμεϊρί επέβαλε στη χώρα τον ισλαμικό νόμο (σαρία). Έκτοτε η σύγκρουση μεταξύ του μουσουλμανικού βορά και του χριστιανικού νότου στοίχισε τη ζωή περίπου 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων και τον εκτοπισμό τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων, σύμφωνα με υπολογισμούς ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Η Μπενφίκα σχεδιάζει χωρίς Μουρίνιο, που πλησιάζει ξανά τη Ρεάλ
- LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Παρί Σεν Ζερμέν
- Χαβιέ Μπαρδέμ: H γενοκτονία στην Παλαιστίνη, η ευλογία της Πενέλοπε Κρουζ και η κατάρα του FOMO
- Ολυμπιακός: Οδεύει προς ένα ακόμη sold out -Πόσα εισιτήρια έμειναν για τον ΠΑΟΚ
- Αθήνα: Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη – Τα θέματα που συζήτησαν
- Οι μεγάλοι της Ευρώπης θέλουν τον γιο του Κριστιάνο Ρονάλντο



