31

Πολύ κοντά σε συλλήψεις ατόμων που σχετίζονται με τη 17Ν βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές, καθώς αξιωματούχοι ξένων υπηρεσιών υποστηρίζουν πως γνωρίζουν «τα ονόματα 3-4 ατόμων που αποτελούν τον ιδρυτικό πυρήνα της οργάνωσης», όπως αναφέρει δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής.

Αυτό που απομένει τώρα -σύμφωνα πάντα με τους ξένους αξιωματούχους- είναι να βρεθούν αδιάσειστα ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον των ατόμων αυτών, προκειμένου η υπόθεση «να σταθεί στο δικαστήριο».

Φυσικά, ουδείς αξιωματούχος -Έλληνας ή ξένος- δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα ή έστω τα χαρακτηριστικά των βασικών υπόπτων, καθώς αρμόδιοι εκτιμούν ότι ενδεχόμενη διαρροή πληροφοιριών σε αυτό το στάδιο, θα μπορούσε να αποβεί «καταστροφική».

Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες, οι βασικοί ύποπτοι είχαν διασυνδέσεις με τροτσκιστικές ομάδες που λειτουργούν για πολλές δεκαετίες στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, δεν συμμετείχαν ενεργά στην αντίσταση κατά της χούντας και διεύρυναν ουσιαστικά μόνο μία φορά τον κύκλο στελεχών τους.

Όσον αφορά στον αρχηγό της οργάνωσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι συμμετείχε στη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Γουελς, στις 23 Δεκεμβρίου 1975.

Εξάλλου, οι συστηματικές έρευνες στην Ιταλία και τη Γαλλία και σε άλλες χώρες απέδειξαν πως η 17Ν δεν απέκτησε ποτέ σχέσεις με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες ή με άλλες ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Εκτιμάται πάντως ότι η 17Ν συνεργάστηκε με τον ΕΛΑ, μέχρι τη διάλυσή του στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στελέχη του ΕΛΑ συνέδραμαν τη 17Ν στην εκτέλεση επιχειρήσεων, ενώ όταν ο ΕΛΑ διασπάστηκε, ορισμένα από τα μέλη του προσχώρησαν στη 17Ν και αποτελούν σήμερα τον επιχειρησιακό της πυρήνα.

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στις έρευνες οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν οι εξαιρετικά αραιές συναντήσεις των μελών της οργάνωσης που μερικές φορές δεν έρχονται σε επαφή για αρκετούς μήνες.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εξαιρετικά συνωμοτική λειτουργία τους, καθώς μόνο ένα άτομο έρχεται σε επαφή με έναν υπεύθυνο άλλου πυρήνα, είχαν καταστήσει «εφιάλτη» τις έρευνες για έμπειρους Έλληνες και ξένους αστυνομικούς.

Πάντως, το γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα εξέδωσε το πρωί της Κυριακής μία λιτή ανακοίνωση στην οποία σχολιάζει ότι «τα σενάρια που δημοσιεύονται σήμερα για την τρομοκρατία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ