Καμία λύση στο θέμα του ευρωστρατού, λόγω άρνησης της Αγκυρας
Δεν υπήρξε τελικά λύση για το ακανθώδες ζήτημα του ευρωστρατού στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης, καθώς η Τουρκία δεν αποδέχθηκε καμία τροποποίηση του κειμένου της Αγκυρας. Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν τώρα από νέα βάση.
Δεν υπήρξε τελικά λύση για το ακανθώδες ζήτημα του ευρωστρατού στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης, καθώς η Τουρκία δεν αποδέχθηκε καμία τροποποίηση του κειμένου της Αγκυρας. Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν τώρα από νέα βάση.
Η εκκρεμότητα δεν έληξε, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, αλλά αναφέρθηκε στα «σημαντικά κεκτηκημένα» που άφησε ως παρακαταθήκη η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους της για το ζήτημα του ευρωστρατού.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι:
1) αναιρέθηκε η αυτονομία του εξωθεσμικού εγγράφου της Αγκυρας και οι τελευταίες προτάσεις διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο κοινοτικών διαδικασιών
2) επαναβεβαιώθηκαν οι αρχές της ισοτιμίας, αυτονομίας και αμοιβαιότητας στις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ και ανεδείχθη η αυτονομία της ΕΕ στον καθορισμό του πλαισίου συνεργασίας
3) αποκλείστηκε η αυτονομία της συμμετοχής τρίτων χωρών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ, καθώς πλέον οι τρίτες χώρες μόνον μετά από πρόσκληση -για την οποία θα έχει ληφθεί ομόφωνη απόφαση- της ΕΕ θα μπορούν να συμμετέχουν
4) επαναβεβαιώθηκαν οι αποφάσεις του Ελσίνκι
5) διευκρινίστηκε ότι κατά την εφαρμογή των όποιων ρυθμίσεων θα γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα, τα εθνικά συμφέροντα, η ασφάλεια και η ακεραιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ
6) επανελήφθη η δέσμευση για τη μη χρήση βίας ή την μη απειλή χρήσης βίας από μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και υπογραμμίστηκε η ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
Για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας εξάλλου, στα συμπεράσματα της συνόδου καλείται η Ελλάδα (ως επόμενη προεδρεύουσα χώρα στα θέματα της ασφάλειας) να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις «στη βάση της προόδου που έχει σημειωθεί».
Επί του θέματος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης προς την ισπανική προεδρία για τις «σημαντικές προσπάθειες» που κατέβαλε και τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει «με εποικοδομητικό τρόπο» τις διαπραγματεύσεις διότι «κύριος στόχος μας είναι, να ολοκληρωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης».
Δραματικό παρασκήνιο
H συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, με την τουρκική ηγεσία δεν πραγματοποιήθηκε τελικά και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, διαμήνυσε σαφώς ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών στο κείμενο της Αγκυρας.
Συγκεκριμένα, ο Τζεμ υποστήριξε ότι για την Τουρκία ο ευρωστρατός θεωρείτα «λυμένο ζήτημα» και πως η θέση της Αγκυρας είναι ξεκάθαρη. «Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο καταλήξαμε μετά από συνομιλίες. Υπάρχει συμφωνία και έχουμε δικαιώματα» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Έχουμε κάνει κάποια πρόοδο, πιστεύω ότι θα λύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος» δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.
Οι «15» δεν συνδέουν πάντως σε καμία περίπτωση τη συναίνεση της Αγκυρας στο θέμα του ευρωστρατού με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό διαβεβαίωσε ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Τζουσέπ Πικέ, επισημαίνοντας ότι «τέτοιου είδους συμψηφισμοί δεν είναι νοητοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι τελευταίες συνομιλίες κατέστησαν τουλάχιστον σαφές ποιες εγγυήσεις επιθυμούν η Τουρκία και η Ελλάδα, προκειμένου να αποδεχτούν μία συμφωνία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για το ζήτημα του ευρωστρατού. Ωστόσο, για να βρεθεί η τελική φόρμουλα, χρειάζεται να διεξαχθούν και άλλες διαπραγματεύσεις σε νέα βάση.