
Η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος
Αθήνα: Σε έλλειψη ύπνου μπορεί να οφείλονται ο οξύς πόνος στο στομάχι, η ναυτία και οι "καούρες" που νιώθουν τις πρώτες πρωινές ώρες τα άτομα που πάσχουν από δυσπεψία, με βάση έρευνα του Τμήματος Παθολογοανατομίας του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Gut.
Αθήνα: Σε έλλειψη ύπνου μπορεί να οφείλονται ο οξύς πόνος στο στομάχι, η ναυτία και οι “καούρες” που νιώθουν τις πρώτες πρωινές ώρες τα άτομα που πάσχουν από δυσπεψία, με βάση έρευνα του Τμήματος Παθολογοανατομίας του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Gut.
Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας The Times το οποίο αναδημοσιεύουν Τα Νέα, η έλλειψη ύπνου είναι δυνατόν να επιδεινώσει τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως η φλεγμονή και το έλκος του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα αποδίδει την επιδείνωση της κατάστασης στις διακυμάνσεις των επιπέδων της πρωτεΐνης ΤFF2, που μειώνονται κατακόρυφα εάν ο νυχτερινός ύπνος ενός ασθενούς είναι πολύ σύντομος ή πολύ διαταραγμένος. Επίσης, τα επίπεδα της παραπάνω πρωτεΐνης είναι χαμηλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως έπειτα από ένα γεύμα, ενώ είναι υψηλότερα τις ώρες του βραδινού φυσιολογικού ύπνου.
Το πεπτίδιο ΤFF2 ενεργοποιεί το μηχανισμό αυτόματης αποκατάστασης των μικροτραυματισμών ή των φλεγμονών στα εσωτερικά τοιχώματα του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου. Οι βλάβες αυτές οφείλονται σε πλήθος παραγόντων, όπως η κατάποση ενός μικρού κομματιού από κόκαλο ή η λήψη φαρμάκων, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικού έλκους.
health.in.gr
- Πανελλαδικές 2026: Μαθητής στα Χανιά πιάστηκε με σκονάκι – Μηδενίστηκε το γραπτό του
- NBA Europe: Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα υπερλίγκα τον Οκτώβριο του 2027
- Άνδρας στην Τουρκία έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου χωρίς να το καταλάβει
- Τραμπ: Δεν χρειαζόμαστε χερσαίες δυνάμεις στο Ιράν – Τα πάμε καλά με τον Χαμενεΐ, δεν αποκλείω να συναντηθούμε
- Λάκης Λαζόπουλος: «Αισθάνομαι μία ικανοποίηση ότι η ‘κατάδυση’ που έκανα πήγε καλά»
- Δημήτρης Χούπης: Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνόδου
