
Το θέμα του ευρωστρατού συζήτησε ο υπ. Αμυνας Γ.Παπαντωνίου με τη Γαλλίδα ομόλογό του
Τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα του ευρωστρατού και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν δέχεται το επίμαχο κείμενο της Αγκυρας ανέλυσε στη Γαλλίδα υπουργό Αμυνας Μισέλ Αλιό Μαρί ο Γιάννος Παπαντωνίου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
25
Συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογό του Μισέλ Αλιό Μαρί, στο περιθώριο της Τακτικής Εαρινής Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Επί τάπητος στη συζήτηση τέθηκαν τα ζητήματα του ευρωστρατού και των αμυντικών δαπανών.
Ο κ. Παπαντωνίου εξήγησε στη Γαλλίδα υπουργό τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα του ευρωστρατού και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν δέχεται το επίμαχο κείμενο της Αγκυρας. Ανέλυσε δε τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αναλάβει από 1η Ιανουαρίου 2003.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην κάλυψη των ελλειμμάτων στρατιωτικών δυνατοτήτων, δηλαδή, στην ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών από τις άλλες χώρες της ΕΕ προκειμένου να υπάρξει αυτόνομη Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ξοδεύει για την άμυνά της το 5% του ΑΕΠ, ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες περιορίζονται στο 1,5 – 2% του ΑΕΠ.
Ο κ. Παπαντωνίου επεσήμανε ότι η Ελληνική Προεδρία θα προωθήσει τη μετατροπή του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας σε θεσμοθετημένο ουσιαστικό Συμβούλιο της Ένωσης.
Τέλος, συζητήθηκαν θέματα διμερούς βιομηχανικής στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς υπάρχει έντονο γαλλικό ενδιαφέρον για τα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνδέεται το συμβόλαιο θανάτου του Μοσχούρη με τη δολοφονία Καραϊβάζ; Οι έρευνες των Αρχών και η δικογραφία στο θωρακισμένο ΙΧ
- Ένατο ύποπτο κρούσμα χανταϊού σε επιβάτη του κρουαζιερόπλοιου – Τι λέει ο ΠΟΥ
- Το «18αρι»του Ελ Καμπί που μπορεί να «σπάσει»
- Σε λειτουργία από τη Δευτέρα οι πύλες εισόδου στο πρώην Ειρηνοδικείο Αθήνας
- Κοινωνική αντιπαροχή: Πού θα χτιστούν οι πρώτες κατοικίες – Οι περιοχές
- Betsson: Παναθηναϊκός-Βαλένθια με Σούπερ Ενισχυμένες Αποδόσεις στην Betsson



