Το “σωσίβιο” γύρω από τη μέση αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακών νοσημάτων
Νέα Υόρκη: Η συσσώρευση λίπους γύρω από την περιοχή της μέσης, το λεγόμενο "σωσίβιο", προδιαθέτει στην εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων, υποστηρίζουν Φινλανδοί επιστήμονες σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.
Νέα Υόρκη: Η συσσώρευση λίπους γύρω από την περιοχή της μέσης, το λεγόμενο “σωσίβιο”, προδιαθέτει στην εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων, υποστηρίζουν Φινλανδοί επιστήμονες σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.
Μέχρι σήμερα υπήρχαν απλώς υπόνοιες ότι η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της μέσης στους μεσήλικες άνδρες αύξανε τον κίνδυνο εμφράγματος, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους, των οποίων το λίπος ήταν κατανεμημένο διαφορετικά.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Kuopio της Φινλανδίας, με επικεφαλής τη Δρ Χάνα-Μαρία Λάκκα, διεξήγαγε έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος 1.346 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 42 έως 60 ετών. Από αυτήν προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες με αυξημένη συγκέντρωση λίπους στην περιοχή μεταξύ μηρών και μέσης είχαν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε σχέση με εκείνους που είχαν ομοιόμορφη κατανομή λίπους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες κατά την έναρξη της δεκαετούς έρευνας ήταν υγιείς και δεν είχαν προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης καρκίνου ή καρδιακών νοσημάτων. Κατά τη διάρκεια όμως της μελέτης 123 άνδρες υπέστησαν έμφραγμα ή παρουσίασαν άλλα καρδιακά προβλήματα.
Οι ερευνητές κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία κορμού αυξάνει τις πιθανότητες εμφράγματος ή εμφάνισης στηθάγχης.
Μιλώντας στο Reuters, η Δρ Λάκκα επισήμανε ότι η παχυσαρκία που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα και την καθιστική ζωή, γεγονός που καθιστά αναγκαίες την αλλαγή του τρόπου διαβίωσης για την πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων.
health.in.gr
- Στις «εξωγενείς αναταράξεις» ρίχνει εκ νέου την ακρίβεια στα καύσιμα ο Μητσοτάκης
- Το επόμενο μεγάλο ραντεβού της Εθνικής πόλο
- Άννα Φόνσου: Στο νοσοκομείο μετά από κρυολόγημα – Η ανακοίνωση από το Σπίτι του Ηθοποιού
- «Μας κάνατε υπερήφανους»: Συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου για τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Πόλο
- Φθιώτιδα: Φωτιά στα Βασιλικά – Σηκώθηκαν τέσσερα εναέρια μέσα
- Τζωρτζάτος και Αργυρόπουλος βραβεύτηκαν ως καλύτεροι στο World Cup (vid)
- Γαλλία: Συναγερμός στο Μπορντό – Οι πύρινες φλόγες απειλούν ολόκληρη την πόλη – Σκέψεις για εκκένωσή της
- Σκουμπάκης: «’Ηταν ένας τρελός τελικός και λατρεύω την ομάδα μας» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)









![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442