Λύση στα προβλήματα της πρωτεύουσας επιθυμεί να δώσει η Ντ.Μπακογιάννη
Ένα πρώτο δείγμα του προγράμματος του συνδυασμού της για το Δήμο της Αθήνας έδωσε το βράδυ της Δευτέρας η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ώς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν το όνομα και το έμβλημα του συνδυασμού της.
Εντός της εβδομάδας, σε ειδική συνέντευξη Τύπου, αναμένεται να παρουσιάσει η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη το όνομα και το έμβλημα του συνδυασμού της. Ωστόσο, ένα πρώτο δείγμα των στόχων της έδωσε η ίδια το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Η ανάκτηση της φυσιογνωμίας της Αθήνας και η περιβαλλοντική της αναβάθμιση» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Όπως δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, η Αθήνα έχει ανάγκη ένα μακρόπνοο πρόγραμμα, αλλά και από πολλή δουλειά «που θα κάνουμε μαζί, με όραμα και σχέδιο».
Τα βασικά προβλήματα της Αθήνας, σύμφωνα με την υποψήφια δήμαρχο, αρχίζουν από το κυκλοφοριακό, το οποίο απαιτεί παρεμβάσεις με έμφαση σε νέες μεγάλες υπόγειες διαδρομές και ανισόπεδους κόμβους, που θα έχουν σχεδιαστεί «με όραμα και στόχο και όχι όπου βολεύει». Εξίσου σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η περιορισμένη δυνατότα στάθμευσης, καθώς επίσης η έλλειψη πράσινου και ελεύθερων χώρων.
Για την επίλυση αυτού του ζητήματος, όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, πρέπει: να βρεθούν πόροι ώστε να προστατευθούν τα τελευταία ελεύθερα οικόπεδα και να μην ανοικοδομηθούν, αλλά και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς το πράσινο συνδέεται άμεσα με το μικροκλίμα της πόλης.
Η αισθητική της πόλης είναι ένα άλλο σημαντικό κεφαλαίο που επιζητά παρεμβάσεις κατά την άποψη της κ. Μπακογιάννη, καθώς, όπως είπε, το θέμα αυτό δεν μπορεί να εξαντλείται στους χώρους των Ολυμπιακών Αγώνων. Σημαντική σε αυτό το θέμα είναι η αισθητική των προσόψεων, ένα ζήτημα στο οποίο μπορεί να είναι καταλυτική η ενθάρρυνση των ιδιοκτητών με την παροχή κίνητρων.
Τέλος, η υποψήφια δήμαρχος αναφέρθηκε και στα έργα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, επισημαίνοντας προχωρούν κουτσουρεμένα. «Είχαμε εξασφαλίσει» εξήγησε «230 δισ.δρχ. για αυτό το πρόγραμμα που προέβλεπε υπογειοποιήσεις και σήμερα βρισκόμαστε να έχουμε καταφέρει μόνο το 1/10 από αυτό που θα μπορούσαμε».
Όσον αφορά, πάντως, το έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού της, πιθανόν θεωρείται το πρώτο να είναι έργο γνωστού καλλιτέχνη, που θα συμβολίζει τη συνένωση δυνάμεων, ενώ το όνομα, ενδεχομένως, να αποτελείται από τρεις λέξεις.