Ο αντ’ αυτού ή αλλιώς εθνικός κοριός Λαλάει και το παίζει αδικημένος και στοχοποιημένος. Ο χαχανούλης δεν θα τον ρωτήσει αλλά το in, όσες Slapp αγωγές και αν του ρίξει, το Κράτος Δικαίου θα στηρίξει
Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν είναι επίθεση κατά της Τουρκίας, τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος
Τον κίνδυνο να μείνει τυπικός ο όποιος εξευρωπαϊσμός του τουρκικού συντάγματος επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Ο ΥΠΠΟ τόνισε ακόμη ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι θετική για την Τουρκία.
Η αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ήταν το αντικείμενο του ομότιτλου συνεδρίου που διοργανώθηκε το Σάββατο στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει η Τουρκία, προκειμένου να προσεγγίσει στα ευρωπαϊκά κεκτημένα, δηλαδή τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες. «Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Είναι μια υπόθεση που θέλει πολύ δουλειά, θέλει μια θετική και σταθερή πολιτικη βούληση» τόνισε ο ΥΠΠΟ.
Ως προς τις συνταγματικές μεταβολές που γίνονται στην Τουρκία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι τα βήματα αυτά αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «αλλά θέλει ακόμα πολύ μεγάλη προσπάθεια, θέλει μια εναρμόνιση και με την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και μ αυτό που λέγεται κοινή συνταγματική παράροδη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αναφερόμενος στην ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην ΕΕ, ο υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι η ένταξη της νήσου δεν είναι μια επίθεση κατά της Τουρκίας, αλλά κάτι που μπορεί να αποβεί πάρα πολύ θετικό και για την τουρκοκυπριακή πλευρά και για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πώς αντιλαμβάνεται η τουρκική επιστημονική κοινότητα τις εξελίξεις και τον εξευρωπαϊσμό του Συντάγματός της, ο Ευ.Βενιζέλος δήλωσε: «Συνήθως και η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι πολύ πιο ευαίσθητοι, πολύ πιο σύγχρονοι, πρωτοπόροι, θα έλεγα, όχι πάντα, αλλά πολύ συχνά. Σημασία έχει να διαμορφωθούν οι οι πολιτικές προϋποθέσεις, να υπάρξει πολιτική βούληση.
»Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτά τα θέματα δεν τα κρίνει ούτε η επιστήμη, ούτε η κοινωνία των πολιτών. Τα κρίνει το πολιτικό σύστημα της χώρας και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας».
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε: «Πρέπει και η άλλη πλευρά να καταλαβαίνει ότι έχουμε μια ειλικρινή βούληση να βοηθήσουμε, αρκεί όλοι να καταλαβαίνουν ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο σεβασμός του κοινοτικού κεκτημένου είναι το κοινό μέλλον όλων μας».
Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου, το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και τον Τούρκικο Δικηγορικό Σύλλογο.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου