
Η παχυσαρκία και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο άσθματος
Ατλάντα: Τα άτομα που είναι υπέρβαρα και καπνίζουν κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να εμφανίσουν άσθμα σε σύγκριση με όσα έχουν φυσιολογικό βάρος και δεν καπνίζουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Πνευμονολογίας.
Ατλάντα: Τα άτομα που είναι υπέρβαρα και καπνίζουν κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να εμφανίσουν άσθμα σε σύγκριση με όσα έχουν φυσιολογικό βάρος και δεν καπνίζουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Πνευμονολογίας.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παχύσαρκοι ενήλικες είχαν 66% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους. Παράλληλα, οι καπνιστές κινδύνευαν 29% περισσότερο και οι παλιοί καπνιστές 36% σε σύγκριση με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Επίσης, στη μελέτη που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), βρέθηκε ότι οι γυναίκες κινδύνευαν 94% περισσότερο να παρουσιάσουν άσθμα συγκριτικά με τους άνδρες.
“Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η παχυσαρκία και το κάπνισμα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση άσθματος” δήλωσε στο Eurekalert ο Σ.Γκουίν, του CDC. “Επειδή, λοιπόν, οι ίδιοι παράγοντες σχετίζονται άμεσα με την αυξημένη προδιάθεση εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη, επιβάλλεται όλοι να φροντίζουμε να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα και να αποφεύγουμε το κάπνισμα” υπογραμμίζει η ίδια.
Οι ερευνητές αποδίδουν την αυξημένη επίπτωση του άσθματος στο γυναικείο φύλο στο ιδιαίτερο ορμονολογικό σύστημα των γυναικών ή στο γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερο σωματότυπο από τους άνδρες και άρα μικρότερους πνεύμονες ή σε συνδυασμό των δύο παραγόντων.
Το άσθμα είναι ένα από τα κύρια χρόνια νοσήματα των ενηλίκων και το συνηθέστερο χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας στις αναπτυγμένες χώρες. Επιπλέον, ευθύνεται για το μεγάλο ποσοστό των νοσηλευόμενων παιδιών ηλικίας μικρότερης των 15 ετών. Η ολοένα αυξανόμενη επίπτωση της πάθησης καθιστά επιτακτική ανάγκη την ανεύρεση αποτελεσματικών τρόπων πρόληψης και αντιμετώπισής της.
health.in.gr
- «Δικαιοσύνη για τα Τέμπη»: Πανό από συγγενείς και πολίτες έξω από το δικαστήριο
- Έπσταϊν: Ακόμη μια γυναίκα υποστηρίζει ότι συνέχιζε τους βιασμούς ενώ εξέτιε την ποινή του
- Έφτασε στο Μεξικό ο Πινέδα: «Ο Αλμέιδα ξέρει πόσο τον εκτιμώ, ήρθα στη Μοντερέι για να δουλέψω σκληρά» (vid)
- Aγορά εργασίας: Αύξηση ανεργίας με ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης και της συμμετοχής
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της ιατρικής (Μέρος Ι’)
- Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος: Θερμικές κάμερες κατέγραψαν 75°C σε ταράτσες της Αθήνας



