
Μεσανατολικό και σχέσεις Ιράν – ΕΕ στην ατζέντα των «15»
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ - Ιράν απασχόλησαν τη Δευτέρα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο μετείχαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Τάσος Γιαννίτσης.
43
H κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ιράν ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνήλθε σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου και του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Τάσου Γιαννίτση.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης -και σε ό,τι αφορά τη Μ.Ανατολή- η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία ήταν οι μόνες χώρες που δήλωσαν πρόθυμες να υποδεχθούν στο έδαφός τους τους 13 Παλαιστίνιους, οι οποίοι απελάθηκαν από το Ισραήλ. Αναφερόμενος στο θέμα, ο Γ.Παπανδρέου ανέφερε ότι οι 13 Παλαιστίνιοι θα αναχωρήσουν από την Κύπρο, όπου βρίσκονται προσωρινά, προς τις χώρες υποδοχής τους το ταχύτερο δυνατό και κατά πάσα πιθανότητα εντός της εβδομάδας.
Παράλληλα, θα συνεχιστούν σε επίπεδο διπλωματών οι διαβουλεύσεις, ούτως ώστε να προσδιοριστεί το καθεστώς υπό το οποίο οι 13 Παλαιστίνιοι θα φιλοξενηθούν στις κοινοτικές χώρες και να λυθούν ορισμένα τεχνικού και νομικού -ως επί το πλείστον- χαρακτήρα ζητήματα. Ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, χαρακτήρισε όμως αρνητική εξέλιξη την απόφαση του κόμματος του Σαρόν να ταχθεί κατά της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ – Ιράν, το Συμβούλιο δεν κατάφερε να συμφωνήσει ως προς τον χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η συμφωνία συνεργασίας, δεδομένου ότι ορισμένες χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- τάχθηκαν υπέρ της υπογραφής μιας στενά εμπορικού χαρακτήρα συμφωνίας, ενώ άλλες χώρες ζήτησαν ευρύτερη συμφωνία, που να έχει και πολιτικές πτυχές. Η λήψη της απόφασης αναβλήθηκε μέχρι τον Ιούνιο, ενώ μέχρι τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μελετήσει τις εναλλακτικές λύσεις.
Συνάντηση Παπανδρέου – Μπαρνιέ
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Γάλλο επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος συνυπέγραψε την πρόταση για διεθνή εκεχειρία κατά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι κ. Παπανδρέου και Μπερνιέ συζήτησαν για την πορεία των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, τις προοπτικές των πολιτικών για την οικονομική και κοινωνική συνοχή εν όψει της διεύρυνσης της ΕΕ και τέλος το θέμα των κοινοτικών ενισχύσεων για την περάτωση των έργων που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Το μέλλον της Ευρώπης
Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επόμενο έτος, καθώς και το θέμα των οικονομικών σχέσεων της ΕΕ με τις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με πρωτοβουλία μάλιστα της ελληνικής πλευράς, η οποία υπέβαλε στο συμβούλιο και σχετικό κείμενο, τέθηκε προς συζήτηση το θέμα των σχέσεων με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, ο Γ.Παπανδρέου ανέφερε ότι -εν όψει του πρώτου κύματος της διεύρυνσης- θα πρέπει να δοθεί στις χώρες αυτές ένα ισχυρό μήνυμα σχετικό με την προοπτική της ένταξής τους στην ΕΕ, ενώ εισηγήθηκε την οικονομική ενίσχυση των προσπαθειών τους για την εναρμόνιση με τα κοινοτικά δεδομένα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Παγκράτι: «Άρχισε να με κλωτσάει, να με χτυπάει» – Τι λέει η 23χρονη που δέχθηκε επίθεση για μια θέση πάρκινγκ
- Μίλαν: Χάνει το υπόλοιπο της σεζόν ο Λούκα Μόντριτς
- Σε σχηματισμό μετώπου «εμπόδιο στην παρακμή» καλεί ο Ανδρουλάκης – Η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο in
- Tα κορίτσια της Γάζας γιατρεύουν τα τραύματα τους με πυγμαχία
- Αποθέωση στο Ηράκλειο από χιλιάδες οπαδούς του ΟΦΗ στη φιέστα για την κατάκτηση του Κυπέλλου (vids)
- Βούλα: Τέσσερις συλλήψεις σε γνωστό κατάστημα για παράνομο πάρκινγκ με αμοιβή σε δημόσιους χώρους
