1

«Τι μπορούμε να κάνουμε όταν δούμε μια φωτιά να μαίνεται;» Αυτό αναρωτιέται ο γνωστός Ισραηλινός συγγραφέας Αμος Οζ σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Christian Science Monitor. «Μπορούμε να τρέξουμε να κρυφτούμε. Μπορούμε να αρχίσουμε τους θρήνους. Μπορούμε να αρχίσουμε τις κατάρες. Μπορούμε, όμως, να της ρίξουμε λίγο νερό με το κουταλάκι που κρατάμε. Και ξανά. Και ξανά.»

Η κατάσταση είναι κρίσιμη γράφει ο Αμος Οζ. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Κάθε άνθρωπος που πιστεύει στην ειρήνη πρέπει να συμβάλει στην κατάσβεση της φωτιάς με το μικρό του κουταλάκι. Γιατί το κουταλάκι του μπορεί να είναι μικρό, αλλά σαν αυτόν υπάρχουν μυριάδες άλλοι. «Το κουταλάκι στο χέρι του απλού ανθρώπου είναι πραγματικά πολύ μικρό και η φωτιά τρομακτική. Ακόμα και αυτός, ωστόσο, οφείλει να το χρησιμοποιήσει.»

Η κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να επιτευχθεί με τις μεθόδους του Αριέλ Σαρόν και των εποίκων που τον υποστηρίζουν, λέει ο Αμος Οζ. Ο λαός του Ισραήλ πρέπει να αντιταχθεί στα σχέδια εκείνων και να οργανωθεί προτείνοντας κάτι ρεαλιστικό. Χρειάζεται ένα σχέδιο. Αν το δεχθούν οι Παλαιστίνιοι, τόσο το καλύτερο. Αλλά «το συγκεκριμένο σχέδιο που προτείνω», γράφει, «έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και αν η Παλαιστινιακή Αρχή διατηρήσει την φιλοπόλεμη διάθεσή της, ή παραμείνει δέσμια των δυνάμεων της τζιχάντ».

Το σχέδιο του Αμος Οζ έχει, εν ολίγοις, ως εξής:

1. Το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει πλήρως από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Θα πρέπει να ορίσει με θαρραλέα δημογραφικά κριτήρια μια ισχυρή ενδιάμεση συνοριακή για την δική του προστασία, περιμένοντας να ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα πριν τα οριστικοποιήσει μέσω διαπραγματεύσεων.

2. Το Ισραήλ θα πρέπει να συμφωνήσει στην άμεση ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, ακόμα και πριν υπογραφεί συμφωνία ειρήνευσης μεταξύ των δύο πλευρών. Είναι καλύτερα, γράφει ο Αμος Οζ, ακόμα και αν πρέπει να συνεχιστεί ο πόλεμος, να γίνεται εναντίον ενός εχθρικού κράτους παρά εναντίον οπλισμένων συμμοριών φανατικών.

3. Το Ισραήλ θα πρέπει να αναγνωρίσει το μερίδιο της ηθικής ευθύνης που του αναλογεί για την τωρινή κατάληξη της τραγωδίας. Θα απαιτήσει, ωστόσο, και την αναγνώριση από την διεθνή κοινότητα των ευθυνών της Αραβικής πλευράς. Παράλληλα θα πρέπει να ζητήσει την συνδρομή της Διεθνούς κοινότητας στην οικονομική και πολιτική αποκατάσταση των Παλαιστινίων στην χώρα τους.

4. Η συνολική λύση της αραβοϊσραηλινής διένεξης θα πρέπει να επιζητηθεί μέσω συνομιλιών όχι μόνο με την Παλαιστινιακή αρχή αλλά και με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Η σαουδαραβική πρόταση είναι ένα καλό σημείο αρχής.

5. Η πλήρης άρση του καθεστώτος κατοχής και η απομάκρυνση των εποίκων μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν «η ευθύνη για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου που καλείται να αντιμετωπίσει το Ισραήλ, αναληφθεί από κοινού με όσους απαιτούν από το Ισραήλ να προχωρήσει σε πλήρη αποχώρηση ενώ δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία με τους Παλαιστινίους.» Δεν μπορείτε να ζητάτε από το Ισραήλ τέτοιες υποχωρήσεις, είναι σαν να λέει ο Αμος Οζ, αν δεν βοηθήσετε κι εσείς λιγάκι.
Δεν είναι απαραίτητο να υπογραφεί πρώτα συμφωνία με τον Γιασέρ Αραφάτ. Το Ισραήλ μπορεί και πρέπει να προχωρήσει σε μονομερή υποχώρηση αρκεί να έχει την ρητή υποστήριξη (όποια μορφή κι αν χρειαστεί να πάρει αυτή) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Μόνο έτσι θα κοπούν τα κρυφά όνειρα που τρέφουν πολλοί αραβικοί παράγοντες για την καταστροφή και εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ.

Ο Αμος Οζ ολοκληρώνει το άρθρο του λέγοντας ότι ένα τέτοιο πλάνο θα μπορούσε να αποκτήσει την υποστήριξη της ισραηλιτικής κοινής γνώμης, να επικρατήσει στις ερχόμενες εκλογές, ακόμα και να αποκτήσει κοινοβουλευτική υποστήριξη στην τρέχουσα Βουλή με την συνεργασία της Αριστεράς, του Κέντρου και των ψυχραιμότερων στοιχείων της σημερινής Δεξιάς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ