
Επιταχύνονται οι αποκρατικοποιήσεις με την καθιέρωση της «χρυσής μετοχής»
Με πρώτες υποψήφιες προς εφαρμογή επιχειρήσεις τον ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ, εισάγεται και στην Ελλάδα ο θεσμός της «χρυσής μετοχής, που στην ελληνική εκδοχή θα ονομάζεται «ειδική μετοχή», με το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις που ενέκρινε η κυβέρνηση.
27
Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις αποκρατικοποιήσεις, την καθιέρωση «ειδικής μετοχής» στις ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας και την ταχύτερη επίσπευση έγκρισης των ιδιωτικών επενδύσεων προβλέπει το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο εγκρίθηκε από την κυβέρνηση.
Η «ειδική μετοχή» θα είναι μετοχή ή μετοχές που θα δίνουν αυξημένα δικαιώματα στο Δημόσιο, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας. Το προσχέδιο δεν ορίζει το περιέχομενο των αυξημένων δικαιωμάτων του κράτους, κάτι που αναμένεται να καθορίζει ανά περίπτωση η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης μία σειρά από ρυθμίσεις για την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων (στις οποίες υπάγονται και οι θυγατρικές των ΔΕΚΟ), τα κριτήρια επιλογής των αναδόχων και τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους αγοραστές, ενώ προωθούνται νέες μορφές πώλησης των υπό δημόσιο έλεγχο εταιρειών, όπως τα προμέτοχα, τα μετατρέψιμα σε μετοχές ομόλογα και η ανταλλαγή μετοχών.
Τέλος, δημιουργείται Επιτροπή Προώθησης Επενδύσεων, η οποία θα εξετάζει τις τυχόν καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ αναβαθμίζεται και ο ρόλος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Και η Samsung στην κούρσα των έξυπνων γυαλιών ΑΙ
- Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τα εξοπλιστικά
- Πάτρα: Κυνηγούσε με την μηχανή την γυναίκα του για να την χτυπήσει
- Το Μουντιάλ κατέκτησε και την Αμερική: Ρεκόρ 63 εκατομμυρίων τηλεθεατών στον τελικό
- Δείτε live τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
- Η Ουκρανία επιτέθηκε στη Ρωσία και στην προσαρτημένη Κριμαία – Δύο νεκροί, πέντε τραυματίες

