Πέμπτη 09 Ιουλίου 2026
weather-icon 26o
Αιγαίο και Θράκη στις επιδιώξεις της Αγκυρας, σύμφωνα με την έκθεση της πρεσβείας

Αιγαίο και Θράκη στις επιδιώξεις της Αγκυρας, σύμφωνα με την έκθεση της πρεσβείας

Η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών κατά μήκος των ακτών της Ανατολίας και η επέκταση της συνδιοίκησης στη Θράκη αποτελούν άμεσους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

37

Η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών κατά μήκος των ακτών της Μικράς Ασίας και η επέκταση της συνδιοίκησης στη Θράκη αποτελούν άμεσους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύει την Πέμπτη ο Ριζοσπάστης.


Η ελληνική διπλωματική αποστολή στην τουρκική πρωτεύουσα, έχοντας την υποχρέωση να καταθέσει προς την ηγεσία του υπουργείου τις εκτιμήσεις της μετά την πάροδο ενός έτους ενδελεχούς παρατήρησης και ανάλυσης των προσανατολισμών της γειτονικής χώρας, περιγράφει στην έκθεσή της μια ζοφερή εικόνα.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο συντάκτης της έκθεσης διαπιστώνει ότι αν και μεγάλα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας αποδέχονται πια πως η Ελλάδα δεν είναι ο σκοτεινός εχθρός που μεθοδεύει την καταστροφή της χώρας, αλλά ένας εταίρος και ίσως και εν δυνάμει φίλος, εντούτοις το ελληνοτουρκικό πρόβλημα εξακολουθεί να αναπαράγεται, αφού οι δύο βασικές παράμετροι του χειρισμού του, από την πλευρά της Τουρκίας, εξακολουθούν να παραμένουν αναλλοίωτες: Ο ρόλος του στρατεύματος στα εξωτερικά και η υποταγή της πολιτικής ηγεσίας στα κελεύσματά του.


Σχετικά με την τακτική της Αγκυρας στο Κυπριακό, η έκθεση παρατηρεί ότι η παντοδύναμη στρατιωτική ηγεσία ανέχθηκε να υπάρξει κινητικότητα, αλλά δεν παρέλειψε να τη συνδέσει με την προοπτική της λύσης ενός πακέτου «Αιγαίο – Κύπρος».


Αναφορικά με τις προσδοκίες για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο εγγύς μέλλον, οι προβλέψεις της έκθεσης είναι ανησυχητικές. «Δε θα πρέπει να αναμένεται η οποιαδήποτε χαλάρωση στην τουρκική στάση απέναντί μας παρά την όποια φραστική βελτίωση σημειωθεί στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας. Οι παραβιάσεις θα συνεχιστούν και θα αυξηθούν, η πίεση στη Θράκη θα συνεχιστεί, η αναζήτηση παράκαμψης των διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας, όπως αυτές συνάγονται από τις Συνθήκες, θα συνεχιστεί».


Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι ο συντάκτης της έκθεσης παρατηρεί: «Θα επιθυμούσα να έγραφα φέτος ότι η πορεία των εδώ πραγμάτων διαψεύδει τις περσινές συγκρατημένες εκτιμήσεις μου. Δυστυχώς, τα γεγονότα δεν μου το επιτρέπουν».


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000
Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Ιουλίου 2026
Cookies