37

Τη χορήγηση στην ΠΓΔΜ 578 εκατ. ευρώ συμφώνησαν, την Τρίτη, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Παγκόσμιας Τράπεζας και 40 χωρών, που συμμετείχαν στη διάσκεψη δωρητών για τη στήριξη του προγράμματος οικονομικής ανασυγκρότησης της βαλκανικής χώρας.


Tα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν τη μακροοικονομική πολιτικής της ΠΓΔΜ, για έργα ανοικοδόμησης και για την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας, με στόχο την ανασυγκρότηση της χώρας και την ειρηνική συνύπαρξη της σλαβικής και αλβανικής κοινότητας μετά τις μεταξύ τους συγκρούσεις πέρυσι.



Τα χρήματα αυτά ξεπερνούν το ποσό που οι δωρητές ήλπιζαν να συνκεντρώσουν πριν από την έναρξη της διάσκεψης, καθώς οι οικονομικές ανάγκες της ΠΓΔΜ για το 2002 εκτιμώνται σε 256 εκατ. ευρώ.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα χορηγούσε 104 εκατ. ευρώ έκτακτης βοήθειας στην ΠΓΔΜ. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι θα χορηγήσουν 116,38 εκατ. δολάρια.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,ΜΠΕ