Τα 161,1 δισ. δραχμές βάζει ο τέως ως κατώτατο όριο αποζημίωσης
Νέο 16σέλιδο υπόμνημα υπέβαλε ο τέως προς το ΕΔΑΔ, με το οποίο ζητά να οριστεί ως κατώτατο ποσό αποζημίωσης τα 161,1 δισ. δραχμές. Ακόμη, ζητά να επισπευθεί η διαδικασία, που καθυστερεί εξαιτίας της «παρελκυστικής πολιτικής» της ελληνικής κυβέρνησης.
38
Νέο δεκαεξασέλιδο υπόμνημα υπέβαλε ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο ζητά να οριστεί ως κατώτατο όριο αποζημίωσης το ποσό των 161,1 δισ. δραχμών. Παράλληλα, ζητά από το ΕΔΑΔ να επισπεύσει τη διαδικασία, που διαρκεί τόσο εξαιτίας της «παρελκυστικής πολιτικής» της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το Σάββατο, είναι η πρώτη φορά που ο Κ.Γλύξμπουργκ κινείται σε καθαρά οικονομικό επίπεδο, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο την απαίτησή του για επιστροφή της περιουσίας και το αίτημά του για συνδιαλλαγή με την ελληνική κυβέρνηση.
Το ποσό των 161,1 δισ. δραχμών προκύπτει από μια νέα εκτίμηση του διεθνούς οίκου FDP Savills. «Η αξία της περιουσίας πρέπει να είναι κατ ελάχιστο το ποσό της εκτίμησης αυτής. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να υιοθετήσει το δικαστήριο ποσό χαμηλότερο» αναφέρεται στο υπόμνημα.
Σε άλλο σημείο του, ο Κ.Γλύξμπουργκ μέμφεται το δικαστήριο επειδή καθυστερεί να εκδόσει τελική απόφαση και κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για «παρελκυστική συμπεριφορά». «Επειδή έχουν περάσει επτά χρόνια από τότε που κάναμε την αγωγή και η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για διακανονισμό, ζητάμε από το δικαστήριο να βάλει ένα τελικό χρονοδιάγραμμα για τη διευθέτηση της υπόθεσης. Αυτό είναι αναγκαίο για λόγους δικαιοσύνης» αναφέρεται στο υπόμνημα.
Eπίσης, υποστηρίζει ότι το δικαστήριο δεν πρέπει να λάβει υπόψη του τα λεγόμενα «προνόμια της αυλής» (φοροαπαλλαγές, κλπ.), καθώς υποστηρίζει ότι «η επίκληση φοροαπαλλαγών ισοδυναμεί με αναδρομική επιβολή φόρου».
Προσθέτει, μάλιστα, ότι οι φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια που απολάμβανε η βασιλική οικογένεια «ορίζονταν από τους νόμους, λόγω των τεράστιων εξόδων με τα οποία επιβαρυνόταν η βασιλική οικογένεια, προκειμένου να ανταποκριθεί στα επίσημα καθήκοντά της».
Καμία διαπραγμάτευση, δηλώνει ο Πρωτόπαπας
Σχολιάζοντας τις διεκδικήσεις του τέως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας έκανε λόγο για πρόκληση κατά του ελληνικού λαού: «Οι διεκδικήσεις του τέως αποτελούν πρόκληση για όλους τους Έλληνες. Η κυβέρνηση θα υπερασπίσει αποφασιστικά με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα του λαού μας. Καμία διαπραγμάτευση» τόνισε ο υπουργός Τύπου.
Τελευταία ενημέρωση: 16:45
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ιράν: Οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ ήταν πιο εκτεταμένοι από τους προηγούμενους – Επλήγησαν «πάνω από 80 στόχοι»
- Ιρλανδία: Η Βουλή εγκρίνει απαγόρευση των εισαγωγών προϊόντων από ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτικη Οχθη
- Κρίση θεσμών στην Ελλάδα;
- Ανεξέλεγκτες οι χρήσεις της ΑΙ στο δημόσιο τομέα
- Ταξί: Συνελήφθησαν 4 οδηγοί που εισέπραξαν υπερβολικό κόμιστρο από τουρίστες
- Ισραήλ: Ο Λίβανος πρέπει να εξαλείψει «τον κίνδυνο» της Χεζμπολάχ στον νότο, δηλώνει το Βερολίνο
- Καναδάς: Η Βρετανική Κολομβία προσφεύγει κατά της OpenAI για την πολύνεκρη τραγωδία του Τάμπλερ Ριτζ
- Ουκρανία: Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442