
Καλή, αλλά όχι άψογη, η επίδοση της Ελλάδας στα ανθρώπινα δικαιώματα
Η Ελλάδα σέβεται, σε γενικές γραμμές, τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, κρίνει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην έκθεσή του για το 2001. Προειδοποιεί, όμως, για «σοβαρά προβλήματα σε ορισμένους τομείς».
29
Η Ελλάδα σέβεται, σε γενικές γραμμές, τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, κρίνει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην έκθεσή του για το 2001. Προειδοποιεί, όμως, για «σοβαρά προβλήματα σε ορισμένους τομείς».
Απαριθμώντας τα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέκεται κυρίως σε μεμονωμένα περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος τσιγγάνων, Αλβανών μεταναστών και μειονοτήτων, επικαλούμενο καταγγελίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στα θετικά σημεία, υπάρχει αναφορά στην ίδρυση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ στα αρνητικά περιλαμβάνεται η επισήμανση για άσχημες συνθήκες σε κάποιες ελληνικές φυλακές.
Η θρησκευτική ελευθερία είναι σεβαστή, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ,σημειώνοντας, πάντως, κάποιες καταγγελίες από μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων και προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης που αντιμετωπίζουν μη ορθόδοξες χριστιανικές οργανώσεις.
Στο ίδιο κεφάλαιο υπάρχει, επίσης, αναφορά στο ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, ενώ περιλαμβάνεται μία σχετική δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου.
Σε άλλα ζητήματα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει τις επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά στη λαθρομετανάστευση και την πορνεία. Αναφορικά με το πρώτο, τονίζεται πως η κυβέρνηση δεν δίνει προτεραιότητα στην παροχή ασύλου σε πρόσφυγες, ενώ για το δεύτερο καταγράφεται η σημαντική αύξηση του αριθμού των γυναικών που εκδίδονται και προέρχονται από ξένες χώρες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Τα ρεκόρ του ΟΦΗ στον νικηφόρο τελικό Κυπέλλου
- Τράπεζες: Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι από τις τεχνολογικές εξελίξεις
- Τον Γιάννη Βαρδακαστάνη προτείνει για γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης – Ποιοι θα βρεθούν στο Πολιτικό Συμβούλιο
- «Αν ο Παναθηναϊκός δεν περάσει τη Βαλένθια, θα υπάρξουν αλλαγές…»
- Ουγγαρία: Στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ο νέος πρωθυπουργός Πέτερ Μαγιάρ
- Ο πόλεμος του MrBeast: Η απάντηση στις καταγγελίες για παρενόχληση – Ο τοκετός, ο μισογυνισμός και η απαξίωση

