Αμφιβολίες για την ασφάλεια μεταμόσχευσης οργάνων από κλωνοποιημένα ζώα στον άνθρωπο
Ουάσινγκτον: Επιπλέον αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι τελικά γενετικά και ιατρικά ασφαλής η υπάρχουσα τεχνική κλωνοποίησης ζώων με στόχο τη μεταμόσχευση οργάνων τους στον άνθρωπο, εγείρει πρόσφατη ανακοίνωση Αμερικανών επιστημόνων, βάσει της οποίας κλωνοποιημένα ποντίκια εμφάνισαν παχυσαρκία κατά την ενηλικίωσή τους.
Ουάσινγκτον: Επιπλέον αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι τελικά γενετικά και ιατρικά ασφαλής η υπάρχουσα τεχνική κλωνοποίησης ζώων με στόχο τη μεταμόσχευση οργάνων τους στον άνθρωπο, εγείρει πρόσφατη ανακοίνωση Αμερικανών επιστημόνων, βάσει της οποίας κλωνοποιημένα ποντίκια εμφάνισαν παχυσαρκία κατά την ενηλικίωσή τους.
Όπως υπενθυμίζει το CNN, τον Ιανουάριο του 2002 είχε προηγηθεί η ανακοίνωση πως το διάσημο κλωνοποιημένο πρόβατο Ντόλι πάσχει από αρθρίτιδα, γεγονός που πυροδότησε τους φόβους για το ενδεχόμενο πρόκλησης γενετικών ανωμαλιών κατά τη διαδικασία της κλωνοποίησης.
Σχολιάζοντας την είδηση, ο καθηγητής Ίαν Γίλμουτ -μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Ρόσλιν, που σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας PPL Therapeutics δημιούργησε το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο στον κόσμο- ανέφερε: “Προκύπτει το ερώτημα εάν τελικά τα κλωνοποιημένα -με οποιαδήποτε τεχνική- πειραματόζωα είναι εντελώς φυσιολογικά”.
Ο ίδιος διευκρίνισε: “Απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες από όσες έχουμε αυτήν τη στιγμή στη διάθεσή μας, προκειμένου να εκτιμήσουμε τις συνέπειες αυτού του είδους των ανωμαλιών”.
Η επιστημονική ομάδα υπό το Δρ Ράνταλ Σακάι από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι -που κλωνοποίησε τα εν λόγω ποντίκια – γνωστοποίησε τα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την ενηλικίωσή τους μέσω μελέτης που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης Nature Medicine.
Επικαλούμενο τη μελέτη, το CNN αναφέρει: “Τα κλωνοποιημένα ποντίκια δεν είχαν απλώς μεγαλύτερο σωματικό βάρος από εκείνα που γεννήθηκαν φυσιολογικά. Εκδήλωσαν αρκετές παθοφυσιολογικές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα λιπιδίων ορού και τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και λεπτίνης στο αίμα”.
Σε υπόμνημά του που συνοδεύει τη μελέτη, ο Ίαν Γίλμουτ επισημαίνει: “Εν ολίγοις, η κλωνοποίηση βάσει των σημερινών μεθόδων είναι θέμα τύχης. Στρίβουμε πολλά νομίσματα, τα οποία πρέπει στο σύνολό τους να έλθουν κορόνα για να προκύψει μια φυσιολογική ζωή”. Στο ίδιο κείμενο υπογραμμίζει: “Μέχρι στιγμής η διαδικασία της κλωνοποίησης δεν έχει αποδειχθεί γενετικά και ιατρικά ασφαλής”.
Πηγή: Associated Press
health.in.gr
- Ενάμιση κατώτατο μισθό θα πρέπει να δαπανήσει κάποιος για ενοίκιο στην Αθήνα – Το κόστος στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
- Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του ξύλινου παταριού στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης
- Χωροταξικό τουρισμού: Δείτε τι αλλάζει σε νησιά και Airbnb
- Τέλος ο Πέριν από τον Ολυμπιακό
- Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την έρευνα πρέπει να είναι ανθεκτικός στις κρίσεις, λένε οι περιφέρειες
- Θεσσαλονίκη: Τι ισχυρίζονται οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 54χρονου
- Καλλιθέα: Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του 58χρονου που πυροβόλησε γυναίκα
- Super League: Ο Ομπρένοβιτς ορίστηκε στο Καραϊσκάκη, ο Γιαμπλόνσκι σφυρίζει στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442