Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επικίνδυνα για μόνιμες εγκεφαλικές διαταραχές τα υπογλυκαιμικά επεισόδια στα νεογνά

Επικίνδυνα για μόνιμες εγκεφαλικές διαταραχές τα υπογλυκαιμικά επεισόδια στα νεογνά

Λονδίνο: Επιβεβαιώνεται η συσχέτιση των υπογλυκαιμικών επεισοδίων κατά τη νεογνική ηλικία με τη μετέπειτα εμφάνιση μόνιμων προβλημάτων της εγκεφαλικής λειτουργίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας Αμερικανών ερευνητών.

Λονδίνο: Επιβεβαιώνεται η συσχέτιση των υπογλυκαιμικών επεισοδίων κατά τη νεογνική ηλικία με τη μετέπειτα εμφάνιση μόνιμων προβλημάτων της εγκεφαλικής λειτουργίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας Αμερικανών ερευνητών.

Βασιζόμενοι σε προηγούμενες ενδείξεις που συσχετίζουν τα βαριά υπογλυκαιμικά επεισόδια με προβλήματα που παρουσιάζονται αργότερα στη ζωή του ατόμου, επιστήμονες από το Johns Hopkins Children’s Centre της Βαλτιμόρης και το St Christopher’s Hospital for Children στη Φιλαδέλφεια μελέτησαν τις επιπτώσεις της έλλειψης γλυκόζης στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.


Οι επιστήμονες διερεύνησαν τις μεταβολές που παρατηρούνται στους υποδοχείς γλυκόζης των εγκεφαλικών κυττάρων σε πειραματόζωα, μετά την πρόκληση υπογλυκαιμικού επεισοδίου σε αυτά μέσω έγχυσης ινσουλίνης. Βρήκαν ότι οι υποδοχείς γλυκόζης είχαν διαφορετική συμπεριφορά μετά το υπογλυκαιμικό επεισόδιο και συνδέονταν με μεγαλύτερο αριθμό μορίων γλυκόζης. Αυτό σημαίνει ότι το υπογλυκαιμικό επεισόδιο πιθανότατα προκάλεσε μόνιμες διαταραχές στη λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου.

«Τόσο οι ικανότητες μάθησης όσο και η μνήμη μπορούν να επηρεαστούν από οποιαδήποτε διαταραχή της ικανότητας των εγκεφαλικών κυττάρων να δημιουργούν συνάψεις» δήλωσε στο BBC η κύρια ερευνήτρια της μελέτης, Τζέιν ΜακΓκόουν.

Πολλά νεογνά εμφανίζουν επεισόδια υπογλυκαιμίας στους πρώτους μήνες της ανάπτυξής τους, δηλαδή κατά την περίοδο προσαρμογής τους στη ζωή εκτός μήτρας, όταν απαιτείται η χορήγηση τροφής ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης αίματος (ευγλυκαιμία).
Ορισμένα βρέφη είναι πιο επιρρεπή σε υπογλυκαιμικά επεισόδια σε σύγκριση με άλλα, πιθανότατα λόγω γενετικών προδιαθεσικών παραγόντων. Βρέφη που εμφανίζουν πολύ πιο εύκολα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης ορού είναι και όσα γεννιούνται πρόωρα ή έχουν χαμηλό βάρος γέννησης.

Όπως υπογραμμίζει η Βρετανή καθηγήτρια Αν Μπούρτσελ από το Πανεπιστήμιο Ντάντι, οι ενδείξεις συσχέτισης των σοβαρών επεισοδίων υπογλυκαιμίας με διαταραχές της εγκεφαλικής λειτουργίας είναι πολύ ισχυρές.

«Αυτό που απαιτείται είναι να ανακαλυφθεί μια μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης των παιδιών που κινδυνεύουν περισσότερο από υπογλυκαιμίες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι υπογλυκαιμία ενός ενηλίκου γίνεται εύκολα αντιληπτή, αλλά σε ένα βρέφος πολλές φορές περνά απαρατήρητη, τουλάχιστον στα αρχικά στάδιά της» συμπληρώνει η ίδια.

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024