Σε ρόλο διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών
Μία νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή προτίθεται να ξεκινήσει ο Γιόσκα Φίσερ μέσα στο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των κινήσεων που δρομολόγησαν οι «15» στο πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.
34
Μία νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή προτίθεται να ξεκινήσει ο Γιόσκα Φίσερ μέσα στο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των κινήσεων που δρομολόγησαν οι «15» στο πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.
Το ακριβές δρομολόγιο, οι ημερομηνίες, οι συνομιλητές και οι λεπτομέρειες του ταξιδιού του Φίσερ δεν έχουν -σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών- ακόμα καθοριστεί, αλλά το ζήτημα αυτό αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο τόσο της αποψινής άτυπης γερμανογαλλικής συνάντησης κορυφής που πραγματοποιείται στο Βερολίνο όσο και του επόμενου άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Κάσερες της Ισπανίας, που θα διεξαχθεί στις 8 και 9 Φεβρουαρίου.
Μέχρι τότε αναμένεται ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, θα έχει προχωρήσει τις διερευνητικές επαφές με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τη σύγκλιση μιας διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της Παλαιστίνης -λόγω της καταστροφής της υποδομής στα παλαιστινιακά εδάφη από τις ισραηλινές επιθέσεις-, που επιφορτίστηκε να εκτελέσει από το προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.
Ο Φίσερ -ο οποίος επιμένει να υπογραμμίζει τόσο ότι η γερμανική συμβολή στις ειρηνευτικές προσπάθειες αποτελεί συστατικό των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών όσο και ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή- ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταβεί στην περιοχή μέσω δηλώσεών του χθες το βράδυ στον Τύπο.
«Η ασφάλεια στην περιοχή (της Μέσης Ανατολής) είναι μέρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας» επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, που στο πρόσφατο παρελθόν είχε αναλάβει παρόμοιες πρωτοβουλίες, προειδοποίησε πάντως ότι δεν δικαιολογείται «υπεραισιοδοξία» για την αποστολή του. «Στη Μέση Ανατολή πρέπει να πηγαίνει κανείς με μικρές προσδοκίες, μεγάλη υπομονή και πίστη στο Θεό» εξήγησε.
ΑΠΕ
- Επεισόδια σε αγώνα Futsal στην Κύπρο (vid)
- Λέσβος: Συνελήφθη αγρότης που μετέφερε παράνομα 480 πρόβατά εν μέσω καραντίνας για τον αφθώδη πυρετό
- Κλειστή η Καραγιώργη Σερβίας λόγω θραύσης αγωγού της ΕΥΔΑΠ – Αυξημένη η κίνηση στο Σύνταγμα
- Μήνυση σε διασώστες του ΕΚΑΒ στην Κρήτη για ανθρωποκτονία από αμέλεια – Συγγενείς γυναίκας που πέθανε στη θάλασσα
- Συνταγματική Αναθεώρηση: Το ΠΑΣΟΚ απαντά στο Μαξίμου με ολοκληρωμένη πρόταση
- ΠΑΣΟΚ: Ευθεία πρόκληση στο κράτος δικαίου η προσπάθεια Κασιδιάρη για επάνοδο στην πολιτική
- Χαμός στην Κολομβία: Ντου οπαδών στο Μεντεγίν, φωτοβολίδες, δακρυγόνα και διακοπή (vids)
- Ινδονησία: Τρεις νεκροί και δέκα αγνοούμενοι πεζοπόροι έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 08.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/greg-rakozy-oMpAz-DN-9I-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442