25

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναστείλουν την ειρηνευτική τους πρωτοβουλία στη Μέση Ανατολή ή ακόμη και να διακόψουν τις επαφές τους με τον Γιάσερ Αραφάτ, καθώς αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την αδυναμία του Παλαιστίνιου ηγέτη να διαλευκάνει την υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της την Παρασκευή η εφημερίδα Washington Post.


Οι σύμβουλοι του Μπους επί εξωτερικών θεμάτων θα συναντηθούν σήμερα για να εξετάσουν την πολιτική της κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή, ενώ το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον, αφού μελέτησε πληροφορίες της αμερικανικής και ισραηλινής αντικατασκοπείας, έφτασε στο συμπέρασμα ότι στην υπόθεση εμπλέκονται ανώτατοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.


Ορισμένοι αξιωματούχοι, κυρίως εκείνοι που κινούνται στον κύκλο του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, ζητούν τη διακοπή των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με τον Αραφάτ, χαρακτηρίζοντας τον τελευταίο αναξιόπιστο. Αλλοι αξιωματούχοι διαφωνούν με την επιλογή αυτή, επισημαίνοντας ότι θα δυσκολέψουν οι προσπάθειες συνεργασίας με τις μετριοπαθείς αραβικές κυβερνήσεις στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.


Ακόμη και τα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όμως, που ζητούσαν ανέκαθεν την ανάληψη ειρηνευτικών πρωτοβουλιών από τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αρχίζουν να πιστεύουν ότι η συνέχιση της αποστολής του Αντονι Ζίνι δεν έχει νόημα. Ο Ζίνι επέστρεψε από την τελευταία του περιοδεία στη Μέση Ανατολή πριν από τρεις εβδομάδες και σκοπεύει να μεταβεί εκ νέου στην περιοχή σε μία εβδομάδα. Αυτό το ταξίδι όμως τίθεται τώρα υπό αμφισβήτηση.


Όλες αυτές οι επιλογές, μαζί με την πρόταση να κλείσει το γραφείο της PLO στην Ουάσινγκτον, θα συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση ανωτάτων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και της CIA. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στη συνάντηση του Μπους με τον Αριέλ Σαρόν στο Λευκό Οίκο, στις 7 Φεβρουαρίου.


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Σάτλοφ από το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή, η συζήτηση στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης για τον Αραφάτ γίνεται τώρα ανάμεσα στους υπέρμαχους της σκληρής γραμμής και τους υπέρμαχους της… ακόμη πιο σκληρής γραμμής.


Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ τηλεφώνησε για άλλη μία φορά στον Αραφάτ και του ζήτησε να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση του πλοίου, αλλά και να φροντίσει να σταματήσουν οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών.


Αλλάζει η πολιτική των ΗΠΑ;


Η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στο Μεσανατολικό πρόβλημα έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει τις τελευταίες εβδομάδες και είναι χαρακτηριστικό ότι ανώτατα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης αποφεύγουν να επικρίνουν δημοσίως το Ισραήλ για τις δολοφονίες Αράβων ή τις εισβολές σε παλαιστινιακές περιοχές.


Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, εξέφρασε χθες την «κατανόησή» του για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό του Αραφάτ στο γραφείο του, στη Δυτική Όχθη. «Ο πρόεδρος κατανοεί τον λόγο που το Ισραήλ έχει λάβει αυτό το μέτρο. Εναπόκειται τώρα στον πρόεδρο Αραφάτ να αποδείξει τη βούλησή του να καταπολεμήσει την τρομοκρατία» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ