34

Στεντόρεια είναι η απάντηση της Ρώμης στις εγκλήσεις και στην κριτική κατά της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα της αποπομπής-παραίτησης του Ρενάτο Ρουτζέρο από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ρόκο Μπουτιλιόνε, υπουργός επί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, προαναγγέλλει ισχυρή παρουσία της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχηματισμό ενός ιταλοβρετανικού άξονα, προκειμένου να ανασχεθεί η γαλλογερμανική κυριαρχία επί των «15».


Με συνέντευξή του στο BBC, η οποία θα συζητηθεί πολύ στις Βρυξέλλες, όπως εκτιμά το βρετανικό δίκτυο, ο Μπουτιλιόνε απαντά εμμέσως στη στάση που θα τηρήσει η χώρα του έναντι της ΕΕ και των προκλήσεων που αυτή θα αντιμετωπίσει: η σύμπραξη με την (εκτός ευρωζώνης και εν πολλοίς ευρωσκεπτικιστική) Βρετανία απομακρύνει την εκ των ιδρυτικών μελών της Ένωσης Ιταλία από το άρμα της ευρωπαϊκής ολοκήρωσης.


«Η Ιταλία πρέπει να πει καθαρά τι θέλει και τι δεν θέλει» τονίζει, προσθέτοντας με νόημα: «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την ιδέα ότι δύο χώρες της κεντρικής Ευρώπης αποφασίζουν. Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή απόφαση». Και συνεχίζει: «Θα είμαστε πιο δυναμικοί στην Ευρώπη, δεν θα είμαστε πλέον αδύναμοι. Υπάρχει χώρος για περισσότερους από δύο ηγέτες».


Σε ό,τι αφορά τη συμπαράταξη Ρώμης-Λονδίνου, υπογραμμίζει: «Η Μεγάλη Βρετανία έχει το δικαίωμα να είναι πρωταγωνίστρια. Θα γίνουμε και εμείς πρωταγωνιστές μαζί της, σε ένα διάλογο από τον οποίο δεν αποκλείεται καμία χώρα».


Σχολιάζοντας, τέλος, το θέμα της αντικατάστασης του Ρουτζέρο, ο Μπουτιλιόνε «βλέπει» ως πιθανότερο το νυν αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Φραντσέσκο Φίνι, ηγέτη της Εθνικής Συμμαχίας -της μετεξέλιξης του φασιστικού κόμματος του Μουσολίνι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ