35

Για το θέμα του ονόματος, το οποίο όμως εξετάζεται στις διαβουλεύσεις που τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συζήτησαν, την Πέμπτη, ο Γ.Παπανδρέου και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε.


Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τόνισε η χώρα του πέρασε από μία δύσκολη κρίση, στην διάρκεια της οποίας είχε την πλήρη συμπαράσταση της Ελλάδας. Ο κ. Τσάσουλε ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και επισήμανε ότι η χώρα μας είναι ο πρώτος επενδυτής στη ΠΓΔΜ.


Μιλώντας για την κατάσταση στα Βαλκάνια ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ επισήμανε ότι πρέπει να διαδραματίσουν ένα σταθεροποιητικό ρόλο. Δήλωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση και ότι η χώρα του προσδοκά από την Ελλάδα να είναι ο πιο σοβαρός της εταίρος για την ένταξή της στις ευρωπαϊκές δομές.


Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι συζήτησε για το θέμα αυτό με τον κ. Παπανδρέου, διευκρινίζοντας ότι επέλεξε τον όρο της «συζήτησης» και όχι της «διαπραγμάτευσης», διότι κάτι τέτοιο επιβάλλεται από την «φιλική» σχέση των δύο χωρών.


«Και οι δύο κυβερνήσεις επιδιώκουν να υπάρξει μια λύση νίκης και για τις δύο χώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσέσουλε και επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα αποδείξει πως είμαστε τμήμα της ενωμένης ευρώπης και θα δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.


Ερωτηθείς για τη δήλωσή του με την οποία απειλούσε με παραίτηση σε περίπτωση που συμφωνηθεί διαφορετική λύση από τη συνταγματική ονομασία της χώρας του, ο κ. Τσέσουλε έκανε λόγο για παρερμηνεία.


Από την πλευρά του ο Γ.Παπανδρέου διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ συνεχίζονται ανεξάρτητα από τις προτάσεις που υποβάλλουν διεθνείς ομάδες ή άλλοι διεθνείς οργανισμοί και υπενθύμισε ότι τον τελικό λόγο τον έχουν οι δύο κυβερνήσεις.


Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έδωσε, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι τόσο η επίσκεψη του κ. Τσέσουλε ήταν η πρώτη της νέας χρονιάς για την Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ακόμη ότι οι καλές σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων αποτελούν σημαντικό σταθεροποιητικό παράγοντα για την ευρύτερη περιοχή.


Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξε η οικονομική συνεργασία Αθήνας – Σκοπίων, η οποία δημιούργησε το απαραίτητο υπόβαθρο για τη θετική σχέση των δύο χωρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ