Με νέες προτάσεις η Ελλάδα για τον ευρωστρατό στη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας
Νέες ιδέες και προτάσεις προετοιμάζει η Ελλάδα σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση και να αποτραπεί η εμπλοκή μη μελών της ΕΕ στις επιχειρησιακές αποφάσεις του ευρωστρατού, τόνισε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Πάνος Μπεγλίτης.
25
Νέες συνθήκες για νέα διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο της ΕΕ και των θεσμικών της οργάνων, κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας, εκτίμησε ότι δημιουργούνται ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης.Επεσήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τους άλλους κοινοτικούς εταίρους σε μια προσπάθεια για κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας Ασφάλειας και Αμυνας που θα διασφαλίζει και τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα της Ένωσης».
Όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, στο Λάακεν επιβεβαιώθηκε η βούληση της ΕΕ για συλλογική δράση και προώθηση της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας Ασφάλειας και Αμυνας και το συμπέρασμα είναι ότι παραμένει στους πολιτικούς στόχους της, ενώ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι η όλη διαδικασία θα διεξαχθεί εντός των οργάνων της.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο η ελληνική θέση για μη εμπλοκή της Τουρκίας στις αποφάσεις της ΕΕ για τον ευρωστρατό, έγινε κατανοητή και δεν υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί ως ελληνοτουρκική διένεξη, αλλά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως συλλογικό πρόβλημα, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης δινόταν από την Ελλάδα αυτή η διάσταση.
Προσέθεσε δε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και πριν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Λάακεν, αντελήφθησαν και κατανόησαν την ελληνική ευαισθησία γύρω από τις ενστάσεις της για την εμπλοκή της Τουρκίας στις αποφάσεις της ΕΕ για τον ευρωστρατό. Διευκρίνισε ότι «δεν έγινε επίσημη συζήτηση μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να γνωρίζει η Ελλάδα τις θέσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ή τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες γιατί η Ελλάδα θέλει να βρεθεί λύση, που να είναι συμβατή με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας» σημείωσε, για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας. Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά καθυστέρησε να αντιδράσει στη βρετανική πρωτοβουλία για τον ευρωστρατό, ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε πως η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά την περυσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Αναφορικά με την κριτική που άσκησε η Νέα Δημοκρατία τόσο στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής όσο και μετά το πέρας της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ήταν ιδιαίτερα αρνητικός ο τρόπος έκφρασης των θέσεων της ΝΔ, διότι «κατέτεινε στην αποδυνάμωση της εθνικής προσπάθειας και μια τέτοια στάση είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ισραήλ: Ο Λίβανος πρέπει να εξαλείψει «τον κίνδυνο» της Χεζμπολάχ στον νότο, δηλώνει το Βερολίνο
- Καναδάς: Η Βρετανική Κολομβία προσφεύγει κατά της OpenAI για την πολύνεκρη τραγωδία του Τάμπλερ Ριτζ
- Ουκρανία: Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου
- Ιράν: Υπόσχεται αποφασιστική ανταπόδοση στα πλήγματα των ΗΠΑ – «Παραβίασαν» το μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
- Χανιά: Ερευνες για τον εντοπισμό υποβρύχιου αλιέα στη θαλάσσια περιοχή Φραγκοκάστελλου Σφακίων
- Φορτηγό αεροπλάνο αγνοείται στην Αραβική Θάλασσα – Δραματική πτώση με 22.400 πόδια το λεπτό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442