
Πρωτεΐνες δείκτης για πιθανή εμφάνιση καρδιοπαθειών
Λονδίνο: Δύο πρωτεΐνες μπορεί να είναι το κλειδί για τη διάγνωση και πιθανώς, μελλοντικά, για τη θεραπεία των καρδιοπαθειών, σύμφωνα με έρευνα Σουηδών επιστημόνων. Η έρευνα δημοσιεύεται στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Λονδίνο: Δύο πρωτεΐνες μπορεί να είναι το κλειδί για τη διάγνωση και πιθανώς, μελλοντικά, για τη θεραπεία των καρδιοπαθειών, σύμφωνα με έρευνα Σουηδών επιστημόνων. Η έρευνα δημοσιεύεται στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του φαρμακευτικού ομίλου AstraZeneca μελέτησαν τα επίπεδα της “καλής” HDL και της “κακής” LDL χοληστερόλης και των απολιποπρωτεϊνών apoB και apoA-1 σε δείγματα αίματος από 175.000 Σουηδούς.
Στην πενταετή έρευνά τους διαπίστωσαν ότι τα υψηλά ποσοστά των apoB/apoA-1 έχουν μεγάλη σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο ενός οξύτατου καρδιακού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής, ενώ τα υψηλά επίπεδα της apoA-1 έχουν προστατευτική δράση. Τόσο τους άνδρες όσο και στις γυναίκες η apo-Β αποδείχθηκε ισχυρότερος δείκτης για τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με τα επίπεδα κακής χοληστερόλης.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χοληστερόλη αποτελεί σημαντική ένδειξη για τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας ή οξέος καρδιακού επεισοδίου, αλλά η μέτρηση των απολιποπρωτεϊνών μπορεί να είναι ένας ακόμη καλύτερος δείκτης.
“Οι πρωτεϊνες apoB και apoA-1 δίνουν μια ακριβέστερη εικόνα του κινδύνου, σε σχέση με τα επίπεδα της χοληστερόλης σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Μπορούμε καλύτερα να προσδιορίσουμε ποιος πρέπει να ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή και ποιος όχι (για καρδιοπάθεια). Η ισορροπία μεταξύ των δύο πρωτεϊνών μπορεί να είναι το κλειδί για τη διάγνωση και πιθανώς, μελλοντικά, για τη θεραπεία μιας καρδιοπάθειας”, δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών Δρ Γκόραν Βάλντιους.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά
- Ο Ολυμπιακός ανανέωσε το συμβόλαιο του Αλαφραγκή για τρία ακόμη χρόνια
- Αλεξανδρούπολη: Μια 16χρονη στο νοσοκομείο από κατανάλωση αλκοόλ – Συνελήφθη η μητέρα της
- Δουδωνής: Με ακραία τοξικό λόγο ο Μητσοτάκης «γηπεδοποιεί» τη συζήτηση για το Σύνταγμα
- Προστατεύουμε τα καλοκαίρια μας, ταξιδεύοντας στο Αιγαίο
- Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στον Εχέδωρο Θεσσαλονίκης – Σηκώθηκαν ελικόπτερα