Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όλα έτοιμα για την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάακεν

Όλα έτοιμα για την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάακεν

Τη σημασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάακεν (14-15 Δεκεμβρίου) για το μέλλον της ΕΕ επισημαίνει ο Βέλγος πρωθυπουργός στην επιστολή της προεδρίας προς τους «15» με την ατζέντα των εργασιών, που «πρέπει να καταλήξουν σε κρίσιμες αποφάσεις».

34

Τη σημασία της Συνόδου Κορυφής, που διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο στο ανάκτορο Λάακεν, για το άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον της ΕΕ επισημαίνει ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχοφστάτ, στην καθιερωμένη επιστολή της προεδρίας προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με την ατζέντα των εργασιών, οι οποίες «πρέπει να καταλήξουν σε κρίσιμες αποφάσεις». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανοίξει την αυλαία με τη συνηθισμένη συνάντηση των «15» και της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Νικόλ Φοντέν, η οποία θα τους ενημερώσει για τις βασικές θέσεις του θεσμικού οργάνου που εκπροσωπεί στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.


Θα ακολουθήσει ανασκόπηση των διεθνών εξελίξεων και πρωτίστως η αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, με ειδική μνεία στο Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, και την κεντρική Αφρική (Κονγκό).


Η πρωινή συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση για την επιχειρησιακή ικανότητα της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας στη βάση της πρότασης της βελγικής προεδρίας, που περιλαμβάνει και «συμβιβαστική φόρμουλα» για τον καθορισμό των σχέσεων της Τουρκίας με τον ευρωστρατό.


Μετά το γεύμα -που προσφέρεται από τον βασιλιά του Βελγίου Αλβέρτο Β- θα συζητηθούν θέματα μετανάστευσης και ασύλου σε σχέση με τις αντίστοιχες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Τάμπερε (1999), ενώ στη συνέχεια οι «15» θα ασχοληθούν με τη διεύρυνση βάσει ειδικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προσεγγίζει συνολικά τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, προετοιμάζοντας και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στη Βαρκελώνη, την προσεχή άνοιξη.


Θα συζητηθούν επίσης, παρουσία των υπουργών Οικονομικών, οι τελευταίες προετοιμασίες για την κυκλοφορία του ευρώ, ενώ στο δείπνο εργασίας οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα ασχοληθούν με το κείμενο της «δήλωσης του Λάακεν» για τα διαδικαστικά θέματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (2002 -2003), που θα προετοιμάσει τη θεσμική αναθεώρηση της Ένωσης.


Ένα από τα «φλέγοντα» θέματα θα είναι οι υποψηφιότητες για την προεδρία της Διακυβερνητικής, στις οποίες περιλαμβάνονται ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, οι πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας Ζισκάρ ντ Εστέν και της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο, και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Βιμ Κοκ.


Το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, είναι αφιερωμένο στην υιοθέτηση των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της «δήλωσης του Λάακεν», και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με γεύμα εργασίας των «15» με τους ηγέτες των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024