31

Τα αιματηρά επεισόδια συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και την Κυριακή στο Ισραήλ. Λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, που στοίχισαν τη ζωή σε 12 άτομα, έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε λεωφορείο στη Χάιφα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι.


Η νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν από την έκρηξη στο εσωτερικού του λεωφορείου στη Χάιφα. Λίγο αργότερα όμως, η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 14.


Αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες έκαναν αρχικά λόγο για δύο σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις σε δύο λεωφορεία στη Χάιφα. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για μία ισχυρότατη έκρηξη στο λεωφορείο, η οποία προκάλεσε ζημιές και σε δεύτερο λεωφορείο που ήταν σταθμευμένο κοντά.


Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη νέα αυτή επίθεση, αλλά το σχόλιο του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς, Αμνπτέλ Αζίζ Ραντίζι, που έκανε λόγο για συνέχιση της αντίστασης εκ μέρους των Παλαιστινίων, αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι η εξτρεμιστική οργάνωση ενδέχεται να πραγματοποίησε την επίθεση.


Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, προειδοποίησε επειγόντως σήμερα το πρωί όλους τους ξένους πρεσβευτές που βρίσκονται στο Ισραήλ μετά την ισχυρή πολύνεκρη έκρηξη στη Χάιφα αλλά και το κύμα επιθέσεων που σημειώθηκαν στο Ισραήλ χθές τη νύχτα.


Σήμερα, συνέρχεται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, αποφάσισε να επισπεύσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ και θα συναντηθεί την Κυριακή με τον πρόεδρο Μπους. Αμέσως μετά, θα επιστρέψει στο Ισραήλ.


Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στη δυτική Ιερουσαλήμ προκάλεσαν το θάνατο 12 ατόμων. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές ανέλαβε η οργάνωση Τζιχάντ με ανακοίνωσή της στο BBC.


Παγκόσμια κατακραυγή


Ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδίκασαν απερίφραστα τις σημερινές επιθέσεις στο Ισραήλ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε «την έντονη αποδοκιμασία του για τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις».


«Για μια ακόμα φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει απερίφραστα κάθε πράξη τρομοκρατίας και υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη επανάληψης του διαλόγου με στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης» ανέφερε ο Πρόντι. Και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νικόλ Φοντέν δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχη για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ όπου «για μια ακόμα φορά τα θύματα ήταν αθώοι πολίτες».


Από το Ραμπάτ, όπου βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, καταδίκασε τις φρικτές πολύνεκρες επιθέσεις στη Μέση Ανατολή κατά τις οποίες τουλάχιστον 25 Ισραηλινοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους αυτό το Σαββατοκύριακο. «Αυτός ο δραματικός κύκλος της βίας πρέπει να σταματήσει αμέσως και δεν πρόκειται να σταματήσει χωρίς την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών» επισήμανε ο Σιράκ.


Από τη Ρώμη, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Ρενάτο Ρουτζέρο σε ανακοίνωσή του καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή. «Η Ιταλία καλεί την Παλαιστινιακή Αρχή να συλλάβει και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους της σφαγής και να δώσει τέλος στη βία στην περιοχή» αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Τελευταία ενημέρωση: 15:09


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό