Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026
weather-icon 31o
Ξενοφοβικοί οι Έλληνες νέοι και μάλιστα με διαφορά από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους

Ξενοφοβικοί οι Έλληνες νέοι και μάλιστα με διαφορά από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους

Οι Έλληνες νέοι είναι οι πιο ξενόφοβοι στην ΕΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης «Ευρωβαρόμετρο» που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη και είναι αφιερωμένο στον τρόπο ζωής και σκέψης των Ευρωπαίων ηλικίας 15 έως 24 ετών.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

28

Αδιαφορία για το δημόσιο βίο, αυξανόμενη χρήση νέων τεχνολογιών στην επικοινωνία και την ενημέρωση, αναζήτηση ανεξαρτησίας, υψηλά συναισθήματα ξενοφοβίας αλλά και υποστήριξη της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στην Ευρώπη είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της έρευνας «Ευρωβαρόμετρο» που πραγματοποιήθηκε το διάστημα Απρίλιος-Μάιος 2001 και δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, σε ό,τι αφορά την ξενοφοβία, το 44% των Ελλήνων ηλικίας 15-14 ετών εκτιμά ότι υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός ξένων στη χώρα του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι μόλις 29,1%. Μάλιστα, το 46,1% των νέων στην Ελλάδα εκφράζει τη δυσαρέσκειά του γιατί οι αλλοδαποί προέρχονται από… φτωχές χώρες. Μόλις το 6,3% πιστεύει ότι η παρουσία των ξένων έχει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.


Γενικότερο εμφανίζεται το φαινόμενο της αποστασιοποίησης από το δημόσιο βίο, καθώς μόνο το 2% των Ελλήνων ανήκει σε κάποιο κόμμα. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ φτάνει το (μικρό επίσης) 3,9%. Αδιαφορία εκδηλώνεται επίσης για συμμετοχή σε συνδικαλιστικές, πολιτιστικές ή αθλητικές οργανώσεις.


Πάντως, το 40% των Ελλήνων νέων θεωρεί ότι η φυσική κυκλοφορία του ευρώ από 1/1/2002 είναι το σημαντικότερο γεγονός της τελευταίας δεκαετίας.


Τέλος, σε ότι αφορά την διείσδυση των νέων τεχνολογιών στα στρώματα της νεολαίας, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του Διαδικτύου. Αντίθετα, ισότιμοι «Ευρωπαίοι» εμφανίζονται οι Έλληνες ως προς τα ποσοστά κατοχής κινητού τηλεφώνου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026
Cookies