34

Ο υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμάηλ Τζεμ, έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη. Το μεσημέρι ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και η σύζυγός του θα παρακαθίσουν σε γεύμα που θα τους παραθέσει το ζεύγος Παπανδρέου, ενώ το απόγευμα ο κ. Τζεμ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, και θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή.


Αύριο θα έχει διαδοχικές διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και τον ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου.


Κατά την άφιξη του κ. Τζεμ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου τον υποδέχτηκε ο κ. Παπανδρέου, οι δύο ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι θα συζητήσουν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την υλοποίηση των διμερών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί για θέματα χαμηλής πολιτικής, και ότι θα τους απασχολήσουν ακόμη οι διεθνείς εξελίξεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς και η κατάσταση στα Βαλκάνια.


O κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του ομολόγου του, επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει την ευκαιρία για να γίνει μια ανασκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να εξεταστεί η πορεία εφαρμογής των διμερών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες.


Ο Τούρκος υπουργός από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου και εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στη χώρα μας, τονίζοντας ότι ελπίζει η επίσκεψή του να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.


Ο κ. Τζεμ αναφέρθηκε και στην υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών -σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης στην οποία είχαν προβεί πέρυσι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη-, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει με τον κ. Παπανδρέου το θέμα του πρωτοκόλλου επανεισδοχής -το οποίο ωστόσο δεν πρόκειται να υπογραφεί, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαπραγματεύσεις-, καθώς και τρία νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ