Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η ΕΚΤ αποφάσισε την Πέμπτη να διατηρήσει σταθερό το βασικό της επιτόκιο στο 3,75%, αγνοώντας τις προσδοκίες των αγορών και τις πολιτικές πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη.
28
ΗΕυρωπαϊκή ΚεντρικήΤράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε την Πέμπτη να διατηρήσει σταθερότο βασικό της επιτόκιο στο 3,75%, αγνοώντας τις προσδοκίες των αγορών και τις πολιτικές πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη.
Η απόφαση ελήφθη μέσω τηλεδιάσκεψης των μελών του διοικητικού της συμβουλίου, γεγονός που ενδέχεται να σημαίνει ότι οι απόψεις είχαν «κατασταλάξει» πολύ νωρίτερα. Πάντως, δεν αναμένεται να υπάρξει σχετική συνέντευξη Τύπου αργότερα εντός της ημέρας, αν και όλοι αναμένουν κάποιες δηλώσεις από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ.
Την περασμένη Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν καλέσει την ΕΚΤ να προβεί σε «αποφασιστικές κινήσεις» στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, καθώς οι οικονομικές συνθήκες στην ΕΕ και, ειδικότερα, στιςμεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης παρουσιάζουν συνεχή επιδείνωση ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Εντούτοις, ο κ. Ντουίζενμπεργκ είχε απαντήσει ότι «εάν έχουμε κάποιο περιθώριο κινήσεων, αυτό είναι πολύ μικρό»· δήλωση η οποία φαίνεται πως έπεισε,αφού το τελικό ανακοινωθέν της Γάνδης ήταν λιγότερο επιτακτικό και άφηνε το θέμα στην ευθυκρισία της ΕΚΤ. Αυτό όμως δεν απέτρεψε τις αγορές να αναμένουν ακόμα και αυτήν τη «μικρή κίνηση» από την Ευρωπαϊκή ΚεντρικήΤράπεζα.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης το ευρώ έχασε 0,25% της αξίας του, τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του γεν. «Πρόκειται για άσχημα νέα για το ευρώ. Η αντίληψη που είχαμε ήταν ότι η ΕΚΤ μπορούσε και όφειλε να περικόψει τα επιτόκια. Οι αγορές έχουν πλέον την εντύπωση ότι δεν κάνουμε αρκετά για να πολεμήσουμε την οικονομική επιβράδυνση» σημείωνε αναλύτρια της Dresdner Kleinwort Wasserstein στο Λονδίνο.
Επίσης, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επέκτειναν τις απώλειές τους μετά την ανακοίνωση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurotop 300 «βυθίστηκε»κατά 1%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κατά 1,4%. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο που έκανε ο επικεφαλής αναλυτής της Bear Stearns στο Reuters: «Η ΕΚΤ είχε κάθε δικαίωμα να μειώσει τα επιτόκια, καθώς η Γερμανία γλιστρά προς την ύφεση και ο πληθωρισμός της αποκλιμακώνεται. Πρόκειται να υπάρξουν τέσσερις χαμένοι από αυτή την απόφαση:το ευρώ, οι μετοχές της Γηραιάς Ηπείρου, τα ομόλογα και η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας…».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Βενεζουέλα: Διαδηλωτές έκαψαν αμερικανική και ισραηλινή σημαία
- Κυπριακό: «Μόνη ρεαλιστική λύση τα δύο κράτη», είπε ο Φιντάν στην Ολγκίν
- Κακοκαιρία: Απίστευτο σκηνικό στον Ολυμπο με χιονοχάλαζο στην καρδιά του καλοκαιριού
- Κολομβία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο ισχυρίζεται ότι ο ακροδεξιός διάδοχός του υπακούει στις εντολές των ΗΠΑ
- Γαλλία: Ο Μακρόν ζήτησε τη συνδρομή του στρατού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Σάμος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία του όρους Καρβούνη
- Ισπανία: Εγκαταστάσεις της NASA κοντά στη Μαδρίτη επλήγησαν από τις πυρκαγιές
- Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία πλήττει εγκαταστάσεις των Χούθι – Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442