28

Αισιοδοξία για την πορεία αποκλιμάκωσης του δημόσιου χρέους επικρατεί στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έπειτα από τη μείωση του επιτοκίου των τριετών ομολόγων κατά 0,58 μονάδες κατά τη σχετική δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.


Όπως αναφέρει την Τετάρτη η εφημερίδα Ημερησία, μετά τα γεγονότα τις 11ης Σεπτεμβρίου οι επενδυτές στράφηκαν προς τα ομόλογα διάρκειας έως και πέντε χρόνων με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα επιτόκια.


Χαρακτηριστικό είναι ότι το αρχικά ζητούμενο ποσό (1,3 δισ. ευρώ) στη χθεσινή δημοπρασία καλύφθηκε τέσσερις φορές και το μέσο σταθμικό επιτόκιο υποχώρησε από το 4,81% της δημοπρασίας του Ιουλίου 2001 στο 3,97%.

Στον ΟΔΔΗΧ επικρατεί πλέον αισιοδοξία για τη μείωση του δημόσιου χρέους στο 98,9% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους. Το θετικό γεγονός είναι ότι το Δημόσιο έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών του αναγκών για φέτος. Μάλιστα, έχουν καταρτιστεί δύο σενάρια για το τελευταίο τρίμηνο.

Στην εναλλακτική εκδοχή περιλαμβάνεται μείωση του κονδυλίου επαναγοράς του χρέους σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς, καθώς και ενδεχόμενη αναβολή της δημοπρασίας εικοσαετούς ομολόγου μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης, η οποία προγραμματιζόταν για τις αρχές Νοεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ