Απειλή για τους επιβάτες ο αέρας στην καμπίνα του αεροπλάνου
Λονδίνο: Οι επιβάτες των αεροπλάνων κινδυνεύουν από λοιμώξεις και ιούς, που μεταδίδονται λόγω της κακής ποιότητας του αέρα στην καμπίνα την ώρα της πτήσης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο Μάρτιν Χόκινγκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Βικτώρια του Καναδά σε έρευνα που παρουσίασε την Τρίτη.
Λονδίνο: Οι επιβάτες των αεροπλάνων κινδυνεύουν από λοιμώξεις και ιούς, που μεταδίδονται λόγω της κακής ποιότητας του αέρα στην καμπίνα την ώρα της πτήσης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο Μάρτιν Χόκινγκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Βικτώρια του Καναδά σε έρευνα που παρουσίασε την Τρίτη.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο, ο Καναδός επιστήμονας τόνισε ότι “πηγή του κακού” στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται για την ανακύκλωση του αέρα.
“Τα φίλτρα είναι πολύ αποτελεσματικά, ωστόσο, δεν κάνουν τίποτε για να αυξήσουν την ποσότητα οξυγόνου ή για να μειώσουν την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που περιέχεται στον ανακυκλωμένο αέρα” ανέφερε για να συμπληρώσει ότι οι επιβάτες ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης ή συναχιού, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί -με μικρές βέβαια πιθανότητες- η περίπτωση φυματίωσης.
Κατά τον Δρ Χόκινγκ, ο μόνος τρόπος να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης μικροβίων την ώρα της πτήσης είναι να αυξηθεί εισροή καθαρού αέρα στο αεροσκάφος σε συνδυασμό με τη συχνότερη αλλαγή των φίλτρων.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, Τιμ Γκουντγίαρ, διαβεβαίωσε ότι η νέα γενιά αεροσκαφών τύπου Boeing και Airbus είναι εξοπλισμένα με ειδικά φίλτρα όπως αυτά των νοσοκομείων, που εμποδίζουν τη μετάδοση μολυσματικών οργανισμών.
Πηγές: ΑΠΕ/Reuters
Σχετικό Αρθρο:
health.in.gr
- Ρίγη συγκίνησης στην απονομή του χρυσού μεταλλίου στην Εθνική Πόλο (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]
- Το μυστικό πίσω από ένα από τα πιο διάσημα επιτραπέζια παιχνίδια κρύβεται σε ένα μικρό ισπανικό μπαρ
- Ποιος (και τι) να συγκριθεί μαζί σας;
- Δύο συλλήψεις για τη σχεδιαζόμενη επίθεση με χειροβομβίδα στην Αττική – Αναζητείται 27χρονος
- O Αργυρόπουλος σκόραρε και σφράγισε το χρυσό, η τρομερή σκηνή με τον Σκουμπάκη (vid)
- Πειραιάς: Αυξημένη η επιβατική κίνηση – Πάνω από 100 αναχωρήσεις πλοίων
- Όλα τα μετάλλια της Εθνικής πόλο μετά το χρυσό στο World Cup
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)












































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442