Τα φυτοφάρμακα ενοχοποιούνται για την πρόκληση ανδρικής στειρότητας
Λονδίνο:Η έκθεση σε φυτοφάρμακα και διαλύτες ευθύνεται για την ελάττωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και την αύξηση των περιπτώσεων ανδρικής στειρότητας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Human Reproduction.
Λονδίνο:Η έκθεση σε φυτοφάρμακα και διαλύτες ευθύνεται για την ελάττωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και την αύξηση των περιπτώσεων ανδρικής στειρότητας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Human Reproduction.
Αργεντινοί και Γάλλοι ερευνητές μελέτησαν 225 κατοίκους αγροτικών περιοχών στη λατινοαμερικανική χώρα, την οποία είχαν επισκεφθεί ειδικές κλινικές για την καταπολέμηση της υπογονιμότητας κατά το χρονικό διάστημα 1995-1998.
Οι επιστήμονες έλαβαν πληροφορίες για τις συνήθειές τους, το ιατρικό ιστορικό τους, το επάγγελμα και την προηγούμενη έκθεσή τους σε φυτοφάρμακα κάθε είδους, ενώ τους υπέβαλαν σε μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η έκθεση σε φυτοφάρμακα (εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα) σχετιζόταν σε μεγάλο βαθμό με επίπεδα σπέρματος κάτω από το όριο ανδρικής γονιμότητας (αζωοσπερμία), τονίζοντας παράλληλα ότι η ανδρική στειρότητα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.
Επιπλέον, οι άνδρες που είχαν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα αίματος δύο κατεξοχήν γυναικείων ορμονών, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν ιστορικό αντίστοιχης έκθεσης.
“Οι όρχεις είναι ένα από τα πιο ευάλωτα όργανα σε περιβαλλοντικούς, φυσικούς και χημικούς παράγοντες. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι ενδεικτικά της τοξικής δράσης των φυτοφαρμάκων σε αυτά τα ζωτικής σημασίας όργανα” δήλωσε στο BBC, ο Δρ Λ.Μούλτιγκερ, του γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών INSERM.
Ας σημειωθεί ότι πολλοί επιστήμονες ενοχοποιούν περιβαλλοντικούς παράγοντες για την πρόκληση αζωοσπερμίας, καθώς και για την αύξηση της συχνότητας του καρκίνου των όρχεων.
health.in.gr
- Σύρος: «Άρπαξα το μαχαίρι με το οποίο έτρωγα και της επιτέθηκα» – Τι είπε στην απολογία του ο 41χρονος για τη δολοφονία
- Η Φιορεντίνα προτείνει να επενδύσει συν 30 εκατ. και θέλει το «Αρτέμιο Φράνκι» για 90 χρόνια (vid)
- Αγρότες: Πώς θα κάνουν δωρεάν διακοπές
- «Η σιωπή δεν προστατεύει» – Νέα εποχή για τον ουκρανικό στρατό, νέες δοκιμασίες για τον Ζελένσκι
- Πώς αισθάνεται ένας αδέσποτος σκύλος; Η επιστήμη δίνει μια πιο σύνθετη απάντηση
- Μπάρμπαρα Χάτον: Η δισεκατομμυριούχος συλλέκτρια κοσμημάτων, η κληρονομιά στα 21 και οι 7 ατυχείς γάμοι
- Και επίσημα ο Γεντβάι στην Αλ Σαμπάμπ (pic)
- Greeks Most Pessimistic in Eurozone on Inflation, Growth, ECB Says
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442