Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
weather-icon 11o
Καταδίκη του δεύτερου Αττίλα από τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου

Καταδίκη του δεύτερου Αττίλα από τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου

Η Κύπρος και ολόκληρος ο ελληνισμός θυμούνται και καταδικάζουν τη δεύτερη τουρκική εισβολή, που εκδηλώθηκε σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια και οδήγησε στην κατοχή του μεγαλύτερου τμήματος της Μεγαλονήσου. Τα κυπριακά κόμματα απευθύνουν μήνυμα αγωνιστικότητας προς τον κυπριακό λαό και απαιτούν δίκαιη λύση του προβλήματος.

37

Η Κύπρος και ολόκληρος ο ελληνισμός θυμούνται και καταδικάζουν τη δεύτερη τουρκική εισβολή, που εκδηλώθηκε σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια και οδήγησε στην κατοχή του μεγαλύτερου τμήματος της Μεγαλονήσου. Τα κυπριακά κόμματα απευθύνουν μήνυμα αγωνιστικότητας προς τον κυπριακό λαό και απαιτούν δίκαιη λύση του προβλήματος.

Στις 3.30 τα χαράματα της 14ης Αυγούστου του 1974 τελειώνουν με πλήρη αποτυχία στη Γενεύη οι τριμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας για την κατάσταση στην Κύπρο.


Μία ώρα αργότερα, τα τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τη Λευκωσία, την Αμμόχωστο και άλλα σημεία της Κύπρου. Ο Αττίλας Β έχει ξεκινήσει. Από το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου, τουρκικά άρματα και ισχυρές δυνάμεις πεζικού αρχίζουν να κινούνται από τη Λευκωσία προς την Αμμόχωστο, στα ανατολικά, και προς Λεύκα-Λιμνίτη, στα δυτικά.


Το Πολεμικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις έξι τα χαράματα υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αθήνα, διαπιστώνει την τραγική αδυναμία της Ελλάδας να συνδράμει στρατιωτικά την Κύπρο και έτσι οι ελληνικές αντιδράσεις περιορίζονται στο διπλωματικό τομέα.



Στις 15 Αυγούστου, τα κατοχικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αμμόχωστο, και στις 16 Αυγούστου ο Αττίλας Β ολοκληρώνεται με την κατάληψη της Μόρφου.


Οι Τούρκοι, έχοντας πετύχει τους στρατιωτικούς τους στόχους, δέχονται να κάνουν κατάπαυση του πυρός στις έξι το απόγευμα της 16ης Αυγούστου του 1974. Ήδη κατείχαν το 36,4% του κυπριακού εδάφους. Περίπου 2.000 Έλληνες είχαν σκοτωθεί, περισσότεροι από 1.600 αγνοούνταν και 200.000 ήταν ξεριζωμένοι πρόσφυγες.



Τα κόμματα της Κύπρου


Το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του ζητά να διεξαχθούν ουσιαστικές συνομιλίες στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και απαιτεί την εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του 1984, ώστε να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι της Αμμοχώστου στα σπίτια και τις περιουσίες τους.


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τονίζει την ανάγκη ομοψυχίας και ενότητας του λαού και των πολιτικών δυνάμεων στον αγώνα για τη λύση του Κυπριακού.


Από την πλευρά του, το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι, ενώ δρομολογείται μία νέα διαδικασία διαλόγου, η πλευρά μας πρέπει να θέσει τη διεθνή κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της και να μη δεχτεί εκτροπή από τις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.


Ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Ανδρέας Πούγιουρος, κάλεσε εκ νέου τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσουν τις αποφάσεις τους, ώστε η Τουρκία και τα κατοχικά στρατεύματα να μην έχουν λόγο να παραμένουν στην Κύπρο, να επανενωθεί η Κύπρος και να ζήσουν ειρηνικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.


Την Πέμπτη, ο Δήμος Μόρφου διοργανώνει αντικατοχική εκδήλωση, στο τέλος της οποίας θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
Cookies