Αμετάβλητα άφησε για μία ακόμη φορά τα επιτόκια η ΕΚΤ
Αντίθετα από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία «υπέκυψε» στις πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άφησε και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 4,5%, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες που έχει η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση στις αγορές της ζώνης του ευρώ.
28
Αντίθετα από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία «υπέκυψε» στις πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άφησε και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 4,5%, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες που έχει η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση στις αγορές της ζώνης του ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση της ΕΚΤ λήφθηκε έπειτα από… τηλεφωνική συνεννόηση των μελών της και όχι με το συνήθη τρόπο των κατ ιδίαν διαβουλεύσεων. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη ενδεχομένως να είχε ληφθεί νωρίτερα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δείξει επανειλημμένως ότι πρώτο της μέλημα αποτελεί η αντιμετώπιση του πληθωριστικού κινδύνου και όχι τόσο η τόνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι μάλλον αποθαρρυντικά. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε για μία ακόμη φορά τον Ιούνιο. Στη Γαλλία μάλιστα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενός -και πλέον- έτους, ενώ στη Γερμανία οι λιανικές πωλήσεις αναμένεται να παραμείνουν στάσιμες για τον υπόλοιπο χρόνο.
Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι με την απόφαση της Πέμπτης στην πραγματικότητα αναβλήθηκε η περικοπή των επιτοκίων, καθώς η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας καθιστά μία τέτοια κίνηση απαραίτητη.
Όπως μεταδίδει το BBC, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνέλθει και πάλι στις 30 Αυγούστου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Απολαύστε τη διαδρομή» – Το μήνυμα Μασκ για την επέλαση της ΑΙ
- Amazon: Όχι στη χρήση εικόνων ΑΙ από πωλητές μετά από νόμο της Νέας Υόρκης
- OHE: Εγκρίθηκε η θητεία του επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα για ακόμα 4 χρόνια – Ποιοί καταψήφισαν
- Ισπανία: Η πυρκαγιά στη Μαδρίτη έχει ξεπεράσει την ικανότητα κατάσβεσής της – Η ΕΕ στέλνει κι άλλες δυνάμεις
- Οι καύσωνες αυξάνουν τη τουριστική ζήτηση για «ψυχρούς προορισμούς»
- Γιορτή σήμερα 25 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]
- Ξέσπασε ο Νεϊμάρ: «Μπορώ να προπονηθώ ή θα με κρίνετε και γι’ αυτό;» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442