Οι επιστήμονες «αφοπλίζουν» τον καρκίνο
Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναv τρόπο να καταστέλλουν τους αμυντικούς μηχανισμούς των καρκινικών κυττάρων απέναντι στη χημειοθεραπεία, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότητά της.
Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναv τρόπο να καταστέλλουν τους αμυντικούς μηχανισμούς των καρκινικών κυττάρων απέναντι στη χημειοθεραπεία, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότητά της.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ανακάλυψε ότι η επεξεργασία των καρκινικών κυττάρων με ένα φάρμακο, που ονομάζεται δεσιταβίνη, ελαττώνει την ικανότητά τους να ανθίστανται στη χημειοθεραπεία, αναπτύσσοντας τη λεγόμενη αντοχή. Καρκινικά κύτταρα ωοθήκης και παχέος εντέρου ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία, όταν υπέστησαν επεξεργασία με δεσιταβίνη, έγιναν ξανά ευαίσθητα στη φαρμακευτική αγωγή
Όπως δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής των ερευνών, Μπομπ Μπραουν, «δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από έναν καρκίνο που ενώ δείχνει αρχικά να ανταποκρίνεται στη θεραπεία, σύντομα εμφανίζει αντοχή. Φάρμακα όπως η δεσιταβίνη μπορεί να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του καρκίνου».
Το επόμενο βήμα είναι να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητα της εν λόγω μεθόδου και in vivo στους όγκους ασθενών. Εάν η έρευνα, που χρηματοδοτείται από το Ερευνητικό Αντικαρκινικό Κέντρο, αποδειχθεί αποτελεσματική, θα σώσει τη ζωή πολλών πασχόντων από κακοήθη νεοπλάσματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στη χημειοθεραπεία.
«Τα ευρήματα του καθηγητή Μπράουν όχι μόνο ρίχνουν φως στον τρόπο ανάπτυξης της φαρμακευτικής αντοχής από τα καρκινικά κύτταρα, αλλά μπορεί και να αποδειχθούν αποτελεσματικά στην αναστροφή της, επανακαθιστώντας τα ξανά ευαίσθητα στη χημειοθεραπεία» δήλωσε η Δρ Μπέρινγκτον, υπεύθυνη διαχείρισης επιστημονικών πληροφοριών του Cancer Research Campaign.
health.in.gr
- Το σενάριο για Γκουαρντιόλα στην Εθνική Ιταλίας και οι άλλοι υποψήφιοι
- ΠΑΣΟΚ: Η «σπαζοκεφαλιά» των δημοσκοπήσεων, η τρίτη θέση και η στρατηγική απέναντι στον Τσίπρα
- Κλιματική κρίση: Θερινή ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα – Τα σπίτια μετατρέπονται σε θερμικές παγίδες
- «Άλεξ / Αλέξανδρος: Μια μικρή ιστορία για τη βία» με τον Πάνο Βλάχο στο ΙΜΚ
- Η κλιματική αλλαγή «σπρώxνει» τις ελαιοκαλλιέργειες της Μεσογείου στα βόρεια – Οι κερδισμένες χώρες- Τι θα συμβεί με την Ελλάδα
- «Αμερικανική εισβολή» στο Βιετνάμ προ των πυλών – Χιλιάδες οικογένειες εκδιώκονται λόγω Trump Resort
- Επανομή: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του 69χρονου που αγνοείται μετά από ανατροπή σκάφους
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη16.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442